Intensieve ambulante psychiatrische crisiszorg vermindert aantal opnamedagen
3 reactiesIntensieve ambulante psychiatrische crisiszorg vermindert het aantal opnamedagen vergeleken met standaardzorg zonder de patiëntveiligheid te riskeren. Dat schrijven Jurgen Cornelis e.a. in The Lancet Psychiatry.
Patiënten met een opname-indicatie die intensieve ambulante psychiatrische zorg kregen – door het Intensief Behandelteam Thuis (IBT) van twee Amsterdamse ggz-instellingen – waren gemiddeld 42 dagen opgenomen in twaalf maanden, terwijl dat 67 dagen was in de groep patiënten die standaardzorg kreeg. Standaardzorg bestaat veelal uit een opname gevolgd door ambulante zorg met maximaal twee huisbezoeken per week. Het IBT kan zo nodig drie huisbezoeken op één dag afleggen. In de thuissituatie kan de samenhang tussen psychische klachten en bijvoorbeeld sociale en financiële problemen beter herkend en aangepakt worden.
Informed consent
Volgens de onderzoekers is dit wereldwijd de derde gerandomiseerde studie die onderzocht of opnamedagen verminderen door de aanpak van het IBT. Zo’n studie is dan ook moeilijk uitvoerbaar, schrijft Claire Henderson in een commentaar. In een crisissituatie is informed consent niet mogelijk. De onderzoekers losten dit op door zo snel mogelijk de in- en exclusiecriteria te checken, te randomiseren en vervolgens moest binnen veertien dagen erna informed consent mogelijk zijn, anders volgde alsnog exclusie. Ook wilde de medisch-ethische toetsingscommissie dat patiënten die voor standaardzorg hadden geloot, toch voor het IBT konden kiezen. Veertien patiënten (7,4%) deden dit.
De secundaire uitkomsten verschilden niet tussen beide groepen, zoals het aantal gedwongen opnamen, suïcide of suïcidaal gedrag en patiënttevredenheid. Dat is volgens de onderzoekers goed en slechts nieuws. Enerzijds bestond de vrees dat intensieve ambulante zorg tot meer gedwongen opnamen kan leiden. Anderzijds werd in die groep een hogere patiënttevredenheid verwacht dan in de standaardzorggroep.
Weliswaar verschilde het aantal opnamedagen wel tussen beide groepen, maar het totaalaantal opgenomen patiënten niet. Dat laat volgens de onderzoekers zien dat het IBT een keuzeoptie is voor patiënten in crisis met een opname-indicatie, maar geen vervanging van een opname.
Lees ook
G.R.I. Slock
ha, Sluis
Ik zie inderdaad ook goede resultaten bij de patiënten die intensief thuis behandeld worden en kunnen terugvallen op een vaste SPV er en psychiater. Helaas is dit ivm de personeelstekorten id ggz een minderheid, de meeste geraken de intake niet voo...rbij en blijven vaak onderbehandeld aanmodderen bij de huisarts.
W.J. Duits
Bedrijfsarts, Wenen
Het is een interessant gegeven, maar hoe zit het met een goede dagbesteding voor deze patiënten? Het is bekend dat een zinvolle dagbesteding waarin mensen zich gezien voelen en iets voor anderen kunnen betekenen, dat dat de beste manier is om uit de ...psychiatrie weg te blijven.
Een IBT dat driemaal per dag kan uitrukken moet wel bemand worden. Hebben we dat personeel wel?
Zou het een idee zijn om eerst te streven naar een zinvolle dagbesteding en dan te kijken of een patiënt ambulant geholpen kan worden? Misschien dat dan een intensieve begeleiding niet meer nodig is. Als bedrijfsarts in het verleden voor een sociale werkplaats heb ik daar hele goede resultaten gezien.
S. de Groot
huisarts, niet praktiserend, Eelderwolde
Het is vrij logisch dat intensieve thuisbehandeling meer oplevert dan opname in een psychiatrische inrichting. Zeker dwangopnamen hebben weinig effect. Hopenlijk gaan ook psychiaters mee naar huis om hulp te verlenen. Zo komen er meer bedden vrij voo...r
crisisopvang. Laten we niet te gauw roepen dat er onvoldoende zorgverleners zijn in de ggz, De psychiaterdichtheid in Nederland is bijna de hoogste ter wereld.