Inspectie krijgt informatie failliete IJsselmeerziekenhuizen niet
2 reacties
Twee overheidsinstanties die onderzoeken of bij de failliete IJsselmeerziekenhuizen sprake is geweest van belangenverstrengeling of ‘onbehoorlijke financiële constructies’, hebben geen recht op allerlei informatie van de ziekenhuizen. De Raad van State vindt het terecht dat de curatoren die het faillissement afhandelen hebben geweigerd bepaalde informatie te verstrekken aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
De IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord, die onder dezelfde zorggroep vielen als het MC Slotervaart in Amsterdam, gingen eind 2018 failliet. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft de curatoren eerder een dwangsom opgelegd om ze tot medewerking te dwingen, maar die werd al eerder door de rechter van tafel geveegd. De curatoren vinden dat de inspectie helemaal niet bevoegd is om de gevraagde informatie op te eisen. De IGJ moet controleren of goede zorg wordt verleend, maar daar is geen sprake meer van omdat de ziekenhuizen zijn gesloten.
Een bezwaarcommissie van het ministerie van Volksgezondheid gaf de curatoren vorig jaar gelijk. De minister legde dat oordeel echter naast zich neer en verklaarde zelf het bezwaar ongegrond. Nu krijgen de curatoren dus alsnog gelijk van de hoogste bestuursrechter.
IGJ en NZa hadden onder meer gevraagd om bankafschriften, documenten van bestuurders, notulen van vergaderingen en overeenkomsten met derde partijen. De curatoren vreesden onder meer dat de belangen van derden in het geding zouden komen als ze alle informatie zouden geven aan de twee instanties.
Met het onderzoek wilde de minister achterhalen of de zogeheten Governancecode Zorg is nageleefd, of sprake is geweest van belangenverstrengeling en of wet- en regelgeving is overtreden. ‘Het onderzoek is er in de kern op gericht om vast te stellen of sprake is geweest van goed bestuur en een professionele en integere bedrijfsvoering’, vat de Raad van State het samen.
Tegen uitspraken van de Raad van State is geen beroep mogelijk. Het is dan ook de vraag hoe het nu verder moet met het onderzoek. De IGJ kon daar woensdag nog geen antwoord op geven. Eerst moet de inspectie de uitspraak goed bestuderen, liet een woordvoerster weten.
Over MC Slotervaart constateerden de IGJ en NZa eind vorig jaar dat daar een ‘schijn van belangenverstrengeling’ was, maar dat geen wetten waren overtreden.
Lees ook
Dolf Algra
commentator, opiniemaker zorg en sociale zekerheid, Rotterdam
Excuses voor de wat kromme zinnen aan het eind.
Er had moeten staan:
De consequentie van deze uitspraak van Raad van State kan zijn dat de Inspectie en NZA gedwongen worden tot een veel pro actievere bijsturing en/of ingrijpen. En dat lijkt dan ...weer een voordeeltje van deze uitspraak te zijn
Dolf Algra
commentator, opiniemaker zorg en sociale zekerheid, Rotterdam
Nogal ingewikkeld bericht. Betekent dit dat de Inspectie en NZA 'achteraf' geen onderzoek naar het verloop van zaken kunnen doen ? Hallo ! Dit lijkt mij de omgekeerde wereld.
Overdenk deze zin even: "De curatoren vinden dat de inspectie helema...al niet bevoegd is om de gevraagde informatie op te eisen. De IGJ moet controleren of goede zorg wordt verleend, maar daar is geen sprake meer van omdat de ziekenhuizen zijn gesloten"
Zo iets van. Man pleegt moord. Politie doet onderzoek. Advocaat van moordenaar zegt. Onderzoek kan niet, want die man is overleden. Hij praat niet meer. Case closed. En Raad van State vind dat een valide redenering. En beroep daartegen is niet (meer) mogelijk. Huh ?
Dat zou impliceren dat elke club met malversaties kan wegkomen, indien je de zaak op tijd laat failliet verklaren. En van die wetenschap kun je natuurlijk heel handig gebruik maken. Een vrijbrief dus.
Het lijkt erop dat groepen met kwade bedoelingen met de wet in de hand weg kunnen komen, terwijl de andere kant gedwongen zich aan de regels moet houden, die onderzoek naar mogelijke malversaties blokkeert
Een nogal asymmetrische situatie en gevecht zal ik maar zeggen. Dit lijkt mij niet de bedoeling.
De consequentie daarvan is dat de Inspectie en NZA tot veel pro actiever moeten bij sturen en evt ingrijpen. Dat lijkt dan weer een voordeeltje te zijn
Kortom: deze uitspraak levert genoeg stof tot overdenking