Bruins wil schimmige constructies failliete ziekenhuizen onderzoeken
1 reactieMinister Bruins wil dat de onderste steen boven komt wat betreft eventuele onduidelijke constructies rond bestuur/aandeelhouders van MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen. Ook wil hij dat basiszorg – ook verloskunde en spoedeisende geneeskunde – behouden blijft in Flevoland.
Dat zei hij woensdag in het spoeddebat over het faillissement van MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen. Bruins wil wel het onderzoek van de curatoren van de ziekenhuizen over die ‘schimmige praktijken’ afwachten, maar dit zal wat hem betreft waarschijnlijk niet het enige onderzoek zijn. Hij doelt daarmee op ‘opmerkelijke samenwerkingsverbanden, transacties en bv’s gelieerd aan de aandeelhouders/bestuurders van MC Slotervaart en IJsselmeerziekenhuizen, waarover NRC en Het Parool afgelopen zomer publiceerden.
Ook zegt Bruins enkele weken nodig te hebben om uit te zoeken hóe de zorg in Flevoland behouden kan worden. Hij zegt dat er zich ‘gelukkig’ partijen gemeld hebben bij de curatoren van de IJsselmeerziekenhuizen die geïnteresseerd zijn in een overname. Het is aan de curatoren en onder meer de zorgverzekeraars om daarover beslissingen te nemen. Maar, stelt Bruins: ‘Ik zorg dat ik daarbij betrokken ben.’
Over MC Slotervaart is Bruins minder uitgesproken tijdens het debat; hij zegt af te wachten waar de curatoren mee komen en of overnamekandidaten zich melden.
Net als tijdens het vragenuurtje dinsdag lag minister Bruins tijdens het spoeddebat flink onder vuur. ‘Hij stond erbij en keer ernaar’, verwijten diverse Kamerleden hem. Diverse Kamerleden verwezen naar een artikel in Het Parool vanmorgen, waarin internist-oncoloog Hans-Martin Otten van MC Slotervaart stelt dat er een levensbedreigende situatie bestond voor een patiënt die chemotherapie moest ondergaan, maar naar het verkeerde ziekenhuis werd overgeplaatst. Ook met betrekking tot een andere patiënt zou sprake zijn van een levensbedreigende situatie. Bij navraag door Bruins – tijdens het debat – bij zowel de inspectie als de curatoren – is de minister verzekerd dat hiervan geen sprake was. De inspectie heeft ook geen melding ontvangen van calamiteiten.
lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
W.J. Duits
bedrijfsarts, Houten
Het is wel eens verfrissend om eens te googlen naar de financiële handel en wandel van het MC Slotervaart in de afgelopen jaren. Wat heel erg opvallend is dat ze elk jaar een nieuwe accountant hebben verzocht om de boeken te controleren. De jaarcijfe...rs zijn standaard te laat geweest en zijn niet altijd goed gekeurd.
Het staat openbaar op het net. Is het niet te doen gebruikelijk als je veel geld gaat betalen aan een bedrijf, dat je eerst eens kijkt naar de jaarcijfers?
Het is al jaren bekend dat deze organisatie financieel in zwaar weer verkeerd. In hoeverre hebben de zorgverzekeraars daar debet aan? Is er wel voldoende betaald voor de geleverde zorg? Aan de jaarcijfers van een bedrijf is ook te zien waaraan het geld is besteed, welk percentage is naar de zorg gegaan en welk percentage naar de overhead?
M.i. zou een onderzoek door een registeraccountant al een heleboel informatie kunnen opleveren over de handel en wandel van de organisatie en de daaraan verbonden ondernemers.
Het werpt wel de vraag op, hoe kan dit? Hoe kunnen zorgverzekeraars in zee gaan met bedrijven die kennelijk hun jaarcijfers niet altijd op orde hebben?
Het ministerie van VWS moet ook gegevens hebben, want een aantal jaren geleden, in 2015, was er ophef over de productie van medicinale Heroine in het Slotervaart, wat miljoenen winst zo hebben opgeleverd.