Huisarts mag straks voor declaratie abortuspil aankloppen bij vaccinatiestichting
1 reactieDe financiering van medicamenteuze zwangerschapsafbreking via de huisarts zal gaan lopen via de Stichting Nationaal Programma Grieppreventie (SNPG). Demissionair minister Ernst Kuipers van VWS heeft vele financieringsconstructies overwogen, maar liep steeds aan tegen administratieve lasten of staatssteunproblematiek. En daarom koos hij maar voor de stichting waar huisartsen de vaccinaties tegen griep, pneumokokken en covid-19 declareren.
Zorgverzekeringswet
Dat blijkt uit een Kamerbrief van demissionair minister Kuipers over de stand van zaken rond medicamenteuze zwangerschapsafbreking via de huisarts. De abortuszorg die nu in abortusklinieken plaatsvindt, is gratis en niet verzekerd vanuit de Zorgverzekeringswet. De financiering daarvan verloopt via een subsidieregeling vanuit het ministerie van VWS. Volgens Kuipers kunnen huisartsen die abortusmedicatie gaan voorschrijven en apothekers die de medicatie verstrekken ook niet via de Zorgverzekeringswet worden gecompenseerd. De financiering van consulten, zorgverlening, administratie en de medicatie zelf zal daarom verlopen via de SNPG, waar het ministerie van VWS al een subsidierelatie mee heeft, schrijft Kuipers.
Wetswijziging
Kuipers verwacht dat de wetswijziging waarmee medicamenteuze zwangerschapsafbreking via de huisarts mogelijk wordt gemaakt per 1 juli 2024 ingaat. Maar eerst moet er nog een aantal punten worden uitgewerkt in een algemene maatregel van bestuur (AMvB), die naar verwachting in het voorjaar van 2024 wordt voorgelegd aan de Tweede Kamer. Het gaat daarbij om een nadere invulling van de scholingsplicht voor huisartsen die abortuszorg willen verlenen, de registratieplicht voor huisartsen en de zorgvuldigheidseisen.
Lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
A.A. van der Krabben
Huisarts, Oldenzaal
"De financiering van consulten, zorgverlening, administratie en de medicatie zelf zal daarom verlopen via de SNPG, waar het ministerie van VWS al een subsidierelatie mee heeft." Diepe zucht... De weinige huisartsen die hiermee wilden gaan starten zal... nu echt wel de moed in de schoenen zinken ben ik bang.