Commentaarronde initiatiefwet abortuspil via huisarts van start
3 reactiesEr ligt een initiatiefwet klaar die regelt dat een vrouw bij een ongewenste zwangerschap tot negen weken bij de huisarts terechtkan voor de abortuspil. Die wet regelt ook zaken als de scholings- en registratieplicht.
In 2022 vonden ruim 35 duizend zwangerschapsafbrekingen plaats in Nederland waarvan meer dan een derde medicamenteus. Hiervoor kan een vrouw bij een ongewenste zwangerschap nu alleen nog terecht in ziekenhuizen of abortusklinieken die een vergunning hebben. Door de initiatiefwet kunnen vrouwen tot negen weken zwangerschap onder bepaalde voorwaarden ook terecht bij de huisarts voor de abortuspil. De Eerste en Tweede Kamer stemden al in met het wetsvoorstel.
Registratieplicht
Ziekenhuizen en klinieken melden jaarlijks een verplichte set aan gegevens over zwangerschapsafbrekingen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Die registratieplicht gaat ook voor huisartsen gelden. Wel zijn er enkele aanpassingen gedaan om de administratielast te beperken. Zo hoeft een huisarts het meldformulier niet in te vullen als die dat kalenderjaar geen ongewenste zwangerschap heeft afgebroken. Huisartsen die dat wel deden, hoeven alleen een deel in te vullen. Daarnaast mogen huisartsen, anders dan ziekenhuizen en klinieken, de gegevens niet rechtstreeks aan de IGJ verstrekken. Daarom is de Stichting Nationaal Programma Grieppreventie (SNPG) als tussenschakel ingevoerd. Op het SNPG-platform komt een link te staan om op het platform van de IGJ te komen.
Scholing
De nota van toelichting bij de initiatiefwet gaat ook uitvoerig in op de kwaliteits- en zorgvuldigheidseisen en de inhoud van de geaccrediteerde scholing die huisartsen moeten volgen. Die omvat onder meer begeleiding bij de besluitvorming, voorschrijven van de abortuspil, nazorg en de registratieplicht. De initiatiefwet geldt ook voor huisartsen die werken in Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Daarom wordt de scholing, die grotendeels via e-learning kan, ook in het Engels aangeboden.
Discussie
Over deze initiatiefwet bestaat al langere tijd discussie onder huisartsen. Momenteel vindt de internetconsultatieronde plaats. Tot 3 december kunnen voor- en tegenstanders commentaar geven. De initiatiefnemers van de wet gaven eerder aan te verwachten dat zo’n vier- tot achtduizend huisartsen de medicamenteuze zwangerschapsafbreking daadwerkelijk gaan aanbieden.
Lees ook
M. van der Wijk
student, Zeist
Het lijkt mij een veel beter idee deze procedure bij de verloskundige in de eerste lijn onder te brengen.
B. Nikkels
huisarts, breda
Ik vind dat de abortus pil -procedure absoluut niet bij de huisarts thuishoort: er moet n.l. een echo onderzoek plaatsvinden en een na-echo onderzoek, voorts een heleboel contacten met de betreffende patiente en dat voor een schamel-tarief. Dat moet...en we niet willen, en het systeem van abortus klinieken zijn daar veel beter voor ingericht dan de overbelaste huisarts praktijk.
P. Leusink
huisarts, seksuoloog NVVS, Utrecht
Beste collega Nikkels, er hoeft geen echo plaats te vinden, voor noch na. Alleen op indicatie. Er komt een Leidraad en e-learning waarin dat zal worden toegelicht.
Het tarief is helemaal niet schamel, hoe kom je daar bij? En hoeveel contacten denk je... nodig te hebben?
[Reactie gewijzigd door Leusink op 10-11-2023 18:34]