Hervatting luchtbrug coronazorgpersoneel Suriname
Plaats een reactieEen team van ongeveer vijftien artsen, aiossen en verpleegkundigen met corona-ervaring zal vrijdag naar Suriname vliegen, om te helpen bij de covidzorg in zes ziekenhuizen. De gezondheidszorg van Suriname kampt met een hevige, derde, golf van corona. Afgelopen vrijdag is ‘code paars’ uitgeroepen, en geldt een zware lockdown.
De werving van het zorgpersoneel wordt medegeorganiseerd door Denise Telgt, internist uit Radboudmc en de Sint Maartenskliniek. Vorig jaar was zij samen met haar collega, intensivist Jeroen Schouten, betrokken was bij een ‘luchtbrug’ voor coronahulp voor Suriname. Zestig Nederlandse artsen en andere zorgmedewerkers hebben op vrijwillige basis een aantal weken bijgesprongen.
Drama
Minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin zei maandag blij te zijn dat de ic-specialisten snel naar Suriname kunnen komen. De hulp is dringend nodig, bevestigt Telgt, die nauw contact heeft met haar collega’s in Suriname. ‘Het is een drama.’ Dagelijks is het aantal besmettingen tegen de 300. Er liggen 222 mensen in het ziekenhuis, van wie 30 op de ic. Het aantal mensen (positief) dat in isolatie is geplaatst staat nu op 1474, volgens de laatste covid-19-cijfers.
Een paar weken geleden kon er nog geen sprake zijn van hulp door Nederlandse zorgverleners, gezien de cijfers in Nederland. ‘Gelukkig dalen de cijfers nu hier, en belangrijker: de hulp is echt hard nodig’, zegt Telgt. ‘Er zijn geen ic- of cohortbedden meer, er is veel te weinig zorgpersoneel. Verpleegkundigen zijn moe.’
Bovendien is de vaccinatiecampagne gestokt en de 700 duizend door Nederland toezegde vaccins komen pas eind juni. ‘De vaccins zijn op. Vier weken niet vaccineren heeft een groot effect. Het zou fijn zijn als Nederland toch eerder een batch van bijvoorbeeld 25 duizend vooruit zou sturen. We moeten het momentum vasthouden en de animo is groter nu de sterfte is toegenomen.’ VWS heeft toegezegd zich in te spannen.
Bijspringen
Gevaccineerde artsen, verpleegkundigen met covidervaring die deze of de komende maand op vrijwillige basis minimaal twee weken willen bijspringen, kunnen zich melden. ‘Suriname- of tropenervaring is een pre.’ Het ministerie van VWS financiert en ondersteunt de actie onder meer met medicijnen en medische hulpmiddelen. Ook de ambassade en particulieren in Suriname (Su4Su) springen bij.
Lees ook-
Marieke van Twillert
Marieke van Twillert is sinds eind 2015 journalist bij Medisch Contact. Arbeidsmarkt en internationale gezondheidszorg hebben haar speciale aandacht, maar ze volgt ook het levenseindedebat, medische technologie en internationale gezondheid. Marieke is een van de presentatoren van MC de Podcast en schrijft geregeld een bijdrage voor de rubriek Media en Cultuur.
- Er zijn nog geen reacties