Gezond, plantaardig dieet verkleint kans op diabetes type 2
Plaats een reactie
Een gezond, plantaardig dieet vermindert de kans op diabetes type 2, waarschijnlijk door een lagere kans op langetermijngewichtstoename. Dit vonden Frank Qian e.a. in een systematische review en meta-analyse, die vandaag is gepubliceerd in JAMA.
De onderzoekers includeerden negen studies met totaal 307.099 participanten waarvan 23.544 diabetespatiënten. Met vragenlijsten onderzochten de auteurs het voedselpatroon van de participanten. Ze valideerden door patiënten gerapporteerde aanwezigheid van diabetes type 2 met vragen over symptomen en medicatiegebruik. De meeste studies corrigeerden voor leeftijd, BMI, roken en een positieve familieanamnese voor diabetes type 2.
Het streng naleven van een plantaardig dieet bleek het risico op diabetes type 2 te verlagen (relatief risico (RR) 0,77). Dit effect was sterker als een gezond plantaardig dieet – veel volkorenproducten, peulvruchten, noten, groente en fruit – werd nageleefd (RR 0,70), ten opzichte van een ongezond plantaardig dieet met veel witte granen, zetmeel en suiker. Een dosis-responsanalyse liet bovendien zien dat het vervangen van dierlijke door plantaardige producten in de niet-vegetarische populatie het risico op diabetes type 2 verlaagt.
Waarschijnlijk leidt een plantaardig dieet tot een laag gewicht en dus tot een lagere kans op diabetes type 2. Als voor BMI wordt gecorrigeerd, neemt het positieve effect namelijk af (ongecorrigeerde RR: 0,53, gecorrigeerd: 0,79).
De onderzoekers verklaren de resultaten doordat plantaardig eten vaak weinig verzadigde vetzuren bevat, waardoor het insulinegevoeligheid, bloeddruk, langetermijngewichtstoename en systemische inflammatie – betrokken bij het ontstaan van diabetes type 2 – positief beïnvloedt. Ook het ontbreken van rood en bewerkt vlees vermindert mogelijk het risico op diabetes type 2. Tot slot heeft plantaardig eten mogelijk een positieve invloed op de darmflora.
Het grootste effect komt waarschijnlijk door de lagere kans op langetermijngewichtstoename. Andere studies laten echter zien dat ook onafhankelijk van lichaamsgewicht een plantaardig dieet leidt tot bijvoorbeeld stabiele glucosespiegels.
Gezonde, plantaardige producten kunnen dus bijdragen aan de preventie van diabetes type 2. De studie kent echter wel beperkingen, zoals een matige heterogeniteit tussen de studies door verschillende definities van plantaardige diëten, het gebrek aan powerberekeningen en de wisselende dieetmonitoring.
Links
https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2738784
Lees ook- Er zijn nog geen reacties