‘Geef academische centra geen regie over postcovidklinieken’
3 reactiesHet besluit van de minister van VWS om de regie voor het opstarten van postcovidklinieken bij de academische centra te leggen, is niet verstandig. Dat vindt voormalig huisarts Alfons Olde Loohuis, die werkt voor de stichting C-support die nazorg levert aan postcovidpatiënten. De academische centra vinden het juist een logische stap.
Minister Pia Dijkstra heeft aan de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) gevraagd het voortouw te nemen om tot postcovidexpertisecentra te komen, zei zij recent in een interview met Kassa. Hoe de centra de klinieken precies gaan vormgeven, laat Dijkstra aan de NFU over. De NFU heeft direct toegezegd die coördinerende rol op zich te willen nemen, en gaat in de komende tijd uitzoeken hoe dit aan te pakken.
Olde Loohuis vindt het goed dat de minister de urgentie voelt om knopen door te hakken, ‘maar als de klinieken ook echt bij de academie komen, dan leidt dit tot dure zorg, die ook nog eens niet aansluit bij wat postcovidpatiënten nodig hebben’. Volgens C-support is de zorg die de meeste patiënten nodig hebben namelijk eerstelijnszorg, zoals van de fysiotherapeut en de huisarts, en bij de ernstiger aangedane patiënten tweedelijnszorg. ‘Uiteraard heeft de academie een rol bij postcovid, met name in het wetenschappelijk onderzoek, maar het is niet verstandig dat zij ook de regie nemen over de zorg. Bovendien kunnen zij de grote stroom aan postcovidpatiënten niet aan, verwacht ik.’
Internist-infectioloog Michèle van Vugt (Amsterdam UMC), vindt het juist een logische stap. ‘In deze fase van postcovid, waarin we nog geen diagnostische tool en geen genezende behandeling hebben, moeten we vooral goed leren van patiënten. En natuurlijk in nauwe samenwerking met eerste- en tweedelijnsziekenhuizen.’
Ook minister Pia Dijkstra benadrukt dat de centra nauw zullen moeten samenwerken met de regionale ziekenhuizen. Zo verwijst ze naar de provincie Noord-Brabant waar veel postcovidpatiënten wonen, waarvoor de zorg ook bereikbaar moet zijn. Olde Loohuis heeft er een hard hoofd in dat die verbinding met de eerste en tweede lijn gelegd wordt. ‘Ik vrees dat er geen gelijkwaardige samenwerking tussen de academie en de perifere ziekenhuizen ontstaan. Een tweedelijnskliniek zou zijn eigen mandaat moeten hebben.’
In februari stemde de Tweede Kamer in met een amendement om 27 miljoen euro vrij te maken voor een pilot met postcovidklinieken.
Lees ook
K.W. Janssen
Sportarts , Utrecht
Terecht geeft Alfons Olde Loohuis aan dat de academische ziekenhuizen veel te duur zijn als postCOVID expertisecentra. De UMC's zijn logge instituten, waar alles over meerdere schijven geregeld is. Uiteraard vervullen zij wel een belangrijke onderzoe...ksfunctie, maar de primaire zorg hoort daar niet thuis.
Als zelfstandige sportarts met een eigen praktijk in een gezondheidscentrum ben ik in juni 2020 begonnen met het verlenen van zorg aan postCOVID patiënten. Doordat ik flexibel en snel kon schakelen was een Zorgpad postCOVID zo ingericht. In samenwerking met de huisartsen, ergotherapeut, fysiotherapeut, dietist en psycholoog was er de 'juiste zorg op de juiste plek'. Slechts af en toe verwees ik naar een collega specialist in het ziekenhuis om de hoek.
Een expertisecentrum postCOVID wil vooral bereikbare en laagdrempelige zorg bieden dicht bij de patiënt. Daarin is wel samenwerking nodig voor onderzoek. Maar dat kan prima in de eerste en tweede lijn in samenwerking met een UMC. Daarom heb ik nu met twee collega sportartsen, een epidemioloog en een onderzoeker uit een UMC een projectaanvraag ingediend bij ZonMW om de medisch specialistische beweegzorg postCOVID te onderzoeken en verbeteren.
Laten we het praktisch houden als het op de zorg voor postCOVID patiënten aankomt. Dus wel onderzoek ism de UMC's, maar de zorg gewoon in de 1e en 2de lijn om de hoek, dicht bij de patiënt.
Psychiater
Toch bijzonder dat dhr. Olde Loohuis verwacht dat de eerste lijn voldoende kan betekenen voor LC patiënten. Dat zullen academische ziekenhuizen al niet kunnen.
Paramedische interventies zijn niet/onvoldoende effectief, ook voor mensen die milder a...angedaan zijn - maar wel al jaren ziek.
De academie is niet één ding - en de mensen die zich er nu voor LC inzetten zijn niet dezelfde mensen die jarenlang PAISen hebben gebagatelliseerd of hebben gepsychologiseerd. En als dat wel zo was, zijn ze daar publiekelijk op teruggekomen (ALK en CGT-proponenten daargelaten).
Ik vermoed dat het meer zin heeft om eerst wat meer engagement los te gaan maken bij de grootste huisartsenvereniging in dit land - die zich vooralsnog zeer terughoudend opstelt, niet ten laatste omdat een aantal prominente huisartsen ook zeer op de SOLK/ALK-tour is geweest.
Misschien daar maar eerst de weerstand adresseren?
Zowel de academie als de eerste lijn heeft deze ziektebeelden decennia verwaarloosd, oa vanwege de complexiteit. Dat we nu met zoveel patienten zitten is juist illustratief voor de verwaarlozing van het veld.
Nu we dat erkennen - en daarom nog maar bar weinig interventies hebben - betekent dat niet dat we dat tot de eerste lijn kunnen plat slaan. Zeker niet voor de ziekste patienten.
De 'effectieve en integrale' aanpak van dit ziektebeeld is voorlopig nog een illusie, zeker voor de mensen die de meeste zorg behoeven.
Stuur mij maar naar de academie. De enkele biomedische interventie die dr gemiddelde huisarts straks leert kennen zijn door de ziekste mensen allang geprobeerd.
Tom Molmans
Anil van der Zee , Amsterdam
Hier ben ik het helemaal mee eens. Ik kan me ook niet echt in de opmerking van dhr. Olde Loohuis vinden.