Fraudeurs met subsidie voor coronabanen opgepakt
Plaats een reactieEr is grootschalig fraude gepleegd met de subsidieregeling Coronabanen in de Zorg (CoZo). In de afgelopen twee weken zijn zeven mannen en een vrouw aangehouden door de opsporingsdienst van de Arbeidsinspectie op verdenking van fraude. In totaal worden 54 bedrijven verdacht.
Deze acht personen worden verdacht van valsheid in geschrifte, misbruik van subsidiegelden en witwassen, meldt de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA). Met deze fraude zou minimaal 2,5 miljoen euro zijn gemoeid. In plaats van de subsidie daadwerkelijk te besteden aan coronabanen, zou het geld zijn besteed aan goud en luxe goederen of zijn er grote bedragen contant opgenomen.
In 2021 waren er twee subsidierondes waarin zorgaanbieders subsidie konden aanvragen voor zogeheten coronabanen: tijdelijke banen in ondersteunende functies, om zorgprofessionals te ontlasten bij de extreme zorgvraag. In totaal is bijna 84 miljoen euro subsidie verleend aan 513 zorgaanbieders voor 7342 coronabanen. In februari 2022 en ook daarna ontving de Arbeidsinspectie diverse meldingen van de Financial Intelligence Unit – waar banken verdachte transacties aan door moeten geven – over mogelijke fraude met CoZo-gelden. In totaal worden 54 bedrijven verdacht, die in totaal ongeveer 15 miljoen euro aan subsidie hebben ontvangen
Uit de meldingen van banken kwam volgens de NLA onder meer naar voren dat ontvangen CoZo-gelden werden overgeboekt naar bedrijven en meteen daarna weer naar andere bedrijven, privérekeningen of buitenlandse rekeningen. Deze bedrijven lijken geen zorg- of personeelsgerichte activiteiten te ontplooien. De 54 verdachte bedrijven hebben deels hetzelfde adres, dezelfde eigenaar of verschillende eigenaars binnen een familie en personeelsleden die opeenvolgend bij verschillende verdachte bedrijven in dienst zijn.
Als gevolg van de fraudesignalen is de CoZo-regeling in 2022 opgeschort, maar eind 2022 waren subsidieaanvragen weer mogelijk. Op dit moment wordt nog beoordeeld of subsidieaanvragen worden ingewilligd. Het totale budget voor 2022 is 45 miljoen euro.
Lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties