Rekenkamer: ‘Zorgfraudebestrijding functioneert niet’
2 reactiesEr wordt vooral veel vergaderd over de aanpak van zorgfraude en in de praktijk werkt de zorgfraudebestrijding niet of nauwelijks. De pakkans voor fraudeurs is zeer laag en zelfs in gevallen waar de signalen over fraude zeer sterk zijn, worden nauwelijks resultaten geboekt. Dat stelt de Algemene Rekenkamer in een kritisch rapport met de titel ‘Een zorgelijk gebrek aan daadkracht’.
De Algemene Rekenkamer onderzocht veertien casussen over zorgaanbieders in de sectoren wijkverpleging, beschermd en begeleid wonen en jeugdzorg waarover sterke signalen van fraude waren. Daarbij werd een reconstructie gemaakt van wat de organisaties die een rol hebben in de fraudebestrijding daarmee, al dan niet gezamenlijk, deden.
Volgens de Algemene Rekenkamer deden in de meeste gevallen de organisaties die verenigd zijn in de Taskforce Integriteit Zorg onvoldoende om vast te stellen of er daadwerkelijk fraude werd gepleegd. En als fraude wél werd aangetoond, leidde het er meestal niet toe dat de fraudeur ermee stopte of zelfs ook maar aanmerkelijk werd gehinderd. Hoewel organisaties wel veel informatie met elkaar uitwisselen, verloopt dat vaak moeilijk door juridische regels. Ook werken de organisaties niet goed samen en ontbreekt de regie. Daardoor is niet duidelijk wélke organisatie in actie moet komen bij fraudesignalen.
De Algemene Rekenkamer merkt wel op dat er gewerkt moet worden in een ingewikkeld stelsel van bekostiging en toezicht. Desalniettemin kunnen de organisaties in het bestaande stelsel meer doen dan ze nu doen, vindt de rekenkamer.
Lees ook
G.R.I. Slock
Huisarts, Sluis
Bestuurlijke incompetentie dus. Alle cijfers zitten in de computer vd overheid maar toch lukt het niet de fraudeurs aan te pakken. De onderzoeksjournalisten van Follow the Money zijn de zorgcowboys al sedert 2013 op het spoor maar de overheid doe...t er -zoals gewoonlijk- niks mee.
Bestuurlijk Nederland komt niet verder dan een nieuwe wet nl de WTZA bedenken die bonafide zorgverleners met zinloze extra administratie opzadelt en waar de fraudeurs een fictie op papier creëren waardoor de bestuurlijke onbenullen ervan uitgaan dat alles wel in orde is...
W.J. Duits
bedrijfsarts, Houten
Als ergens geen duidelijke regie op zit, dan loop je een grote kans dat er dingen dan mislopen. Als zorg over verschillende schijven verloopt en die schijven communiceren niet, dan is er geen duidelijk lijn en dus ook geen controlemogelijkheid.
Het... huidige systeem biedt zoveel ruimte en er is geen duidelijke regie, het risico op fraude is dan geen risico, maar een voorspelbaar feit.