Bijna alle thuislozen hebben fysieke en psychische problemen
Plaats een reactieDe meeste dak- en thuislozen hebben meerdere gezondheidsproblemen. Dat blijkt uit onderzoek door Coline van Everdingen e.a. (Universiteit Maastricht) onder 436 dakloze mensen die gebruikmaakten van zestien verschillende opvangvoorzieningen in zeven Nederlandse steden. De studie verscheen in Frontiers in Psychiatry.
Het gaat volgens de onderzoekers om een representatieve steekproef waarin data zijn verzameld tijdens nachtopvang, crisisopvang, open inloop en beschermd wonen. De meesten van de daklozen waren mannen, met een lage opleiding en een migratieachtergrond. Bijna iedereen had psychische problemen (98,6 %), vaak van ernstige aard. Verslaving (78 %), fysieke gezondheidsproblemen (59 %) en verstandelijke beperkingen (bijna 40 %) kwamen ook veel voor.
Volgens Van Everdingen in een perstoelichting ondervindt de onderzochte groep in samenhang met de psychische problemen ernstige beperkingen in het sociaal-maatschappelijk functioneren. Het punt is dat deze beperkingen oorzaak én gevolg zijn van de psychische problemen. Volgens haar is er ‘daarom dringend behoefte aan een publieke gezondheidszorg die integrale, dynamische netwerkzorg kan bieden’.
Momenteel is die zorg te veel georganiseerd in afzonderlijke ‘silo’s’, en dat niet alleen in Nederland. In hun studie wijzen Van Everdingen e.a. op Denemarken, dat een van de grootste Housing First (HF) -programma's in Europa kent waarmee mensen aan onderdak geholpen worden, maar dat toch slechts 5 procent van de daklozen bereikt. In Nederland heeft onderzoek in Rotterdam laten zien dat ondanks verbetering van de levensomstandigheden de sterftecijfers niet zijn gedaald, en dat er met het huidige beleid geen verandering komt in het intermitterende of aanhoudende karakter van dakloosheid.
Health Patterns Reveal Interdependent Needs of Dutch Homeless Service Users
lees ook-
Marcel Slockers
Marcel Slockers is niet-praktiserend huisarts en straatdokter.
- Er zijn nog geen reacties