Beschikbaarheid beschermingsmiddelen fluctueert
Plaats een reactieDe beschikbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm) in verpleegtehuizen en de wijkverpleging lijkt te zijn verbeterd sinds het besluit van Martin van Rijn (Medische Zorg), begin vorige week, om een nieuw verdeelmodel te hanteren. Dat signaleert Actiz, de koepelorganisatie van zorginstellingen voor onder meer ouderen.
Eerder waren er zorgen over tekorten aan mondkapjes en andere pbm voor zorgmedewerkers in de verpleeghuizen en in de thuiszorg. Organisaties als Verenso en ActiZ sloegen alarm: het aantal besmettingen in verpleeghuizen neemt toe.
Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) koopt de beschermingsmiddelen centraal in, terwijl de verdeling van het materiaal via de verschillende ROAZ’s (Regionaal Overleg Acute Zorg) verloopt.
Ondanks de huidige ‘verbeterde’ beschikbaarheid, gaat het nog altijd om een ‘verdeling van schaarste’, waarschuwt een woordvoerder van ActiZ. ‘Uit de signalen die we krijgen van onze leden lijkt het aanbod van mondkapjes op orde, maar zijn er tekorten aan andere middelen, dat geldt met name voor beschermende schorten.’
Minister Van Rijn verwacht deze week circa 6 miljoen mondmaskers binnen te krijgen die voor de verpleging van coronapatiënten kunnen worden gebruikt. De maskers en andere beschermingsmiddelen zijn centraal ingekocht. Bedoeling is dat deze gaan naar de plaatsen waar de nood het hoogst is. De eerste weken van de covid-19-uitbraak kregen met name ziekenhuizen voorrang, nu gaan er meer naar verpleeghuizen.
Lees ook- Er zijn nog geen reacties