Artsen bundelen krachten tegen medische desinformatie
Plaats een reactieAcht artsen gaan via een gezamenlijk account video’s met medische informatie via TikTok verspreiden. Het initiatief komt van een bedrijf dat TikTok-video’s produceert.
Het gezamenlijk account op TikTok waarop de korte video’s van de artsen verschijnen heet Dokters Vandaag. Het initiatief komt niet uit de artsen zelf maar door een bedrijf, Prappers Media, dat TikTok-video’s maakt in opdracht van bedrijven en overheidsinstanties in Nederland. TikTok is een sociaal medium waarop gebruikers video’s kunnen delen en andere gebruikers kunnen volgen. De helft van de gebruikers is 18 tot 30 jaar oud.
‘Gedegen tegengeluid’
In het persbericht geeft Prappers aan dat zij hun ‘maatschappelijke verantwoordelijkheid willen nemen’, aangezien ze ‘dagelijks zien wat voor onzin er voorbijkomt en dat het tijd is voor een gedegen tegengeluid’. De onderwerpen zijn in eerste instantie in samenspraak met de artsen gekozen, en zullen later bepaald worden aan de hand van vragen van de gebruikers. De onderwerpen van de eerste video’s gaan over de effecten van alcohol, ongewenste zwangerschap, hersenschudding en allergie. De artsen worden niet betaald voor het opnemen van de video’s; de kosten van het produceren en beheren van het account komt voor rekening van het bedrijf.
Gezondheidsinfluencers
Huisarts Stefan van Rooijen, die zelf ook al een goed bezocht TikTok-account heeft, werd als een van de eerste artsen benaderd voor Dokters Vandaag. In het persbericht motiveert hij het meedoen aan dit account: ‘Dagelijks merk ik op mijn spreekuur én socialemedia-accounts de invloeden van verkeerde online-informatie van zelfbenoemde gezondheidsinfluencers. Ongewenste zwangerschappen, maag- en darmklachten door te veel magnesium of ijzer, of zelfs zenuwuitval door te veel vitaminesupplementen. Op dit kanaal leer je wat betrouwbare informatie is, zodat je gezonde keuzes kunt maken voor jouw leven.’
Artsen
De andere artsen die aan het account meedoen zijn cardioloog Janneke Wittekoek, longarts Wanda de Kanter, dermatoloog Annemie Galimont, gynaecoloog Bertho Nieboer, longarts Frank Borm, internist Robin Peeters en huisarts Shakib Sana. De laatste twee artsen hebben al eerder stappen gezet in het geven van betrouwbare medische informatie, door het opzetten van de Twijfeltelefoon.
Zie tiktok.com/@doktersvandaag
Lees ook- Er zijn nog geen reacties