Zoutvermindering spaart half miljoen levens
2 reactiesMinder natrium in het Amerikaanse dieet zou over een periode van tien jaar honderdduizenden sterfgevallen kunnen voorkomen. Dat concluderen onderzoekers in de online publicatie van Hypertension van 11 februari. Deze studie omvat de resultaten van drie aparte onderzoeksgroepen, die onafhankelijk van elkaar het effect van zoutvermindering hebben berekend. Zij gebruikten elk een geheel eigen methode om tot een schatting van de cardiovasculaire sterfte te komen.
De groepen gebruikten wel dezelfde populatiekenmerken waar zij hun berekeningen op baseerden. De drie groepen berekenden elk weer drie verschillende scenario’s: gelijkmatige reductie over tien jaar van 40 procent zoutinname, directe reductie van 40 procent van de zoutinname en directe reductie tot maximaal 1500 mg per dag. De onderzoekers vermelden dat alleen het eerste scenario haalbaar is: de gelijkmatige reductie van 40 procent over tien jaar.
Ondanks de verschillende wiskundige methoden die de drie groepen gebruikt hebben, bereiken ze alle drie vergelijkbare voorspellingen. Afhankelijk van de aannames die het model gebruikte, zou een reductie van 40 procent van de zoutinname leiden tot tussen de 280.000 en 500.000 minder Amerikaanse sterfgevallen in tien jaar. Als de veranderingen in zoutinname sneller bereikt zouden worden, zou dit getal zelfs oplopen tot 850.000.
Hoe deze voorgestelde 40 procent zoutreductie bereikt moet worden, blijft een lastige kwestie. Van de gemiddeld 3600 mg zout die een Amerikaan per dag binnenkrijgt, zit zo’n 80 procent in commercieel verwerkte voedingsmiddelen. De onderzoekers doen daarom een beroep op de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) om het maximaal toegestane zoutgehalte in voedingsmiddelen te verlagen.
De meest recente Nederlandse cijfers van het RIVM komen uit 2010. De gemiddelde Nederlandse man eet omgerekend 4000 mg natrium en de gemiddelde vrouw 3000 mg. Hiermee doen we dus niet onder voor de Amerikanen.
Floor Tilmans
- Hypertension, 2013, doi: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.111.201293
- RIVM: Zoutconsumptie van kinderen en volwassenen in Nederland : Resultaten uit de Voedselconsumptiepeiling 2007-2010
Lees ook:
- Veel én weinig zout slecht voor hart
- Zout ook bij goede bloeddruk desastreus
- Verplichte zoutreductie werkt het best
Floor Tilmans
stagiair Medisch Contact, LEIDEN
Beste G. Oldenbeuving, bedankt voor de reactie! Echter, alle getallen in dit artikel waren reeds omgerekend naar natrium (de Nederlandse RIVM-cijfers dus met factor 2,5 verminderd), juist met het doel om het vergelijkbaar te maken met de Amerikaanse ...situatie.
G. Oldenbeuving
co-assistent, ZWOLLE
Zout en natrium staan hier door elkaar (als NL wordt vergeleken met de VS).
Zout (NaCl) is echter een factor (+/-) 2,5 zwaarder dan natrium. Anders eten we wel erg veel zout in vergelijking tot de Amerikanen.