'Ziekenhuizen moeten dementievriendelijker'
1 reactieNederlandse ziekenhuizen zijn onvoldoende ingesteld op de behoeften van dementerende patiënten. Die conclusie trekt Alzheimer Nederland op basis van een onderzoek waarin mantelzorgers naar hun ervaringen werd gevraagd. Slechts 40 procent van de bijna vierhonderd ondervraagden zou het ziekenhuis aanbevelen voor patiënten met dementie.
Alzheimer Nederland zegt hierover ‘geregeld verontrustende signalen’ te ontvangen en ziet die bevestigd door het onderzoek van Annette Keuning van de Rijksuniversiteit Groningen, die op het onderwerp promoveert. Volgens de onderzoeker wordt naar schatting één op de drie ziekenhuisbedden bezet door mensen met dementie.
Mantelzorgers krijgen vaak de vraag om mee te helpen in de zorg, maar voelen zich te weinig betrokken bij beslissingen. Slechts de helft is hierover tevreden. Ongeveer evenveel ondervraagden stellen dat bij de behandeling geen geriater betrokken was. Zo’n arts zou volgens Alzheimer Nederland altijd een rol moeten spelen wanneer iemand met dementie wordt opgenomen.
Ook kennis over dementie is een verbeterpunt. Verpleegkundigen zouden bij gedragsproblemen vaak kalmeringsmiddelen toedienen of vrijheidsbeperkende maatregelen opleggen, zonder naar alternatieven te kijken. Alzheimer Nederland pleit ervoor om zorg en omgeving 'dementievriendelijker' te maken. Bijvoorbeeld door te zorgen voor structuur, voldoende toezicht en eenpersoonskamers. En een ‘huiselijke omgeving met goede bewegwijzering’. Tot slot kan de overdracht van ziekenhuis naar zorgverleners in de thuissituatie beter.
‘Elk signaal waarin concrete verbeterpunten worden genoemd, nemen we serieus’, reageert een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Hij benadrukt dat zorg voor patiënten met dementie complex is en dat ziekenhuizen zich daarvan bewust zijn.
Lees ook
Leny van Dalen
psychiater, leider expertise netwerk dementie Cordaan, Amsterdam
Zeker hard nodig, dat de ziekenhuizen beter ingespeeld raken op mensen met dementie. Maar eenpersoonskamers waarin maar één bed is bepaald geen goed advies, daarvan raken mensen met dementie alleen maar meer ontregeld. Nabijheid van familie of vriend...en helpt heel goed.Dus 'rooming-in' zou heel goed zijn, zoals bij de kindergeneeskunde inmiddels gebruikelijk: lees het nieuwste boek van Nicci French (Gerrard) Woorden schieten tekort over de dementie van haar vader: zij voert in Engeland inmiddels actie om dit in ziekenhuizen voor elkaar te krijgen. Dus eenpersoonskamers jazeker maar daar dan tweepersoons of logeerbedden in plaatsen...