Uitgaven dure medicijnen blijven stijgen
1 reactieDe uitgaven aan dure medicijnen zijn tussen 2014 en 2105 gestegen van 1,74 naar minimaal 1,84 miljard euro. Het lijkt er volgens de NZa op dat patiënten de medicijnen die ze nodig hebben krijgen – ook als het om dure medicijnen gaat.
183.000 mensen werden in 2015 behandeld met zogenoemde add-on-geneesmiddelen: geneesmiddelen die worden verstrekt in het ziekenhuis en die zo duur zijn dat ze apart van de behandeling worden gedeclareerd, zo meldt de NZa. De uitgaven aan dure medicijnen voor kanker stegen naar 727,1 miljoen in 2015, dat is een stijging van 15,4 procent ten opzichte van 2014. Aan medicijnen tegen kanker wordt het meeste geld uitgegeven. De NZa noemt de stijging van 65 procent van de uitgaven aan medicijnen voor oogziekten opvallend. In 2015 werd daar 36,5 miljoen aan uitgegeven.
Om de toegankelijkheid van dure medicijnen te verbeteren moeten ziekenhuizen en zorgverzekeraars direct afspraken maken bij de introductie van een nieuw medicijn, vindt de NZa. Ook moeten zorgverzekeraars duidelijker maken bij welk ziekenhuis ze behandelingen met dure medicijnen inkopen. En moeten ziekenhuizen tijdig aan de bel trekken bij zorgverzekeraars als er financiële knelpunten zijn met dure medicijnen.
Lees ook:-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
Wim van der Pol
Gepensioneerd Apotheker, Delft
Met enig cynisme moet ik constateren dat de lagere geneesmiddelenuitgaven (zo ongeveer 650 miljoen per jaar) vanwege het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars, door de farma industrie gecompenseerd (teruggepakt) worden met de hoge uitgaven van de... dure geneesmiddelen. Zo leren we door schade en schande dat het langere termijn beleid, het kortere termijn beleid moeiteloos inhaalt. Beleid beïnvloedt zichzelf. Actie = Reactie, of hoe je ook maar zeggen wilt.