Tijdelijke vergoeding tolkentelefoon gestart
Plaats een reactieDe tijdelijke vergoeding aan huisartsen voor de tolkentelefoon die in november 2016 werd aangekondigd, is op maandag 1 mei van start gegaan. De vergoeding is bedoeld voor vluchtelingen die na 1 juli 2016 een verblijfsstatus hebben gekregen.
Huisartsen kunnen aanspraak maken op vergoeding voor de telefonische tolkendienst of een tolkentelefoonapp tijdens het eerste halfjaar dat statushouders gebruikmaken van huisartsenzorg. Dat is meestal vanaf het moment dat ze vanuit een asielzoekerscentrum in een eigen woning trekken. De subsidie vanuit het ministerie van VWS is beschikbaar tot 1 mei 2019. De invoering van de vergoeding voor de tolkendienst liet op zich wachten, doordat de opdracht eerst Europees moest worden aanbesteed. Uiteindelijk heeft het ministerie een contract gesloten met Tolk- en Vertaalcentrum Nederland.
De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) raadt in een bericht op haar website huisartsen aan tijdig kennis te maken met nieuwe statushouders in hun praktijk. Met behulp van de tolkentelefoon kan dan een goed beeld worden gevormd van de patiënt. Ook moeten huisartsen zich goed verdiepen in de regeling van het ministerie van VWS, omdat die ‘vrij complex’ is, volgens de LHV. De LHV vindt de regeling ook te beperkt.
lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties