‘Soms droom ik van een boerderijtje in de Bijlmer’
Portret: Miranda Suripatty
Plaats een reactieArts voor verstandelijk gehandicapten Miranda Suripatty woont in een appartement in de Bijlmer en voelde zich steeds verder verwijderd van de natuur. Nu is ze twee dagen in de week te vinden in Tuinen van Brasa.
‘Eind 2020 was voor mij een kantelpunt. Tot dat moment ging ik steeds verder omhoog op de carrièreladder, zonder er veel bij stil te staan wat me echt beweegt. Het was – net als voor iedereen – een zwaar, stressvol jaar. Er waren veel onzekerheden op het werk door covid-19, thuis moesten we twee jonge kinderen lesgeven.
Ondertussen werd de organisatie waarvoor ik werkte groter en voelde ik me er niet meer thuis. Ik heb toen even pas op de plaats gemaakt door twee maanden te stoppen met mijn werk om na te denken.
leeftijd: 49 jaar
werk: arts voor verstandelijk gehandicapten, 24 uur per week
vrijwilligerswerk: Tuinen van Brasa op zondag en woensdag
privé: getrouwd met Fabian Sapthu (47, ondernemer), kinderen Joya (13) en Omara (6 jaar)
ontspanning: hardlopen (halve marathon), harp-, dwarsfluit- en pianospelen.
Hier in de Bijlmer zag ik steeds meer steen om me heen. Ik vroeg me af: is dit wat ik mijn kinderen wil meegeven? Ik ben geboren en getogen in Lelystad en hoewel mijn ouders tuinierden – ze hadden een aardappelveldje – had ik zelf helemaal geen ervaring. Ik voelde dat hoe langer hoe meer als een gemis. Ik had geen idee hoe een spruitje groeide, kende ze alleen van de supermarkt.’
Tuincoach
‘Ik ben in 2021 een dag in de week een opleiding voor tuincoach gaan volgen. Dat is een opleiding speciaal gericht op het werken in een communitytuin. Ik wilde iets opzetten voor buurtbewoners en ging op zoek naar grond. Juist in die periode werd de ondertunneling van de Gaasperdammerweg afgerond. Boven op 3,5 kilometer tunnel ligt nu een park. Dat moet dé verbinding vormen tussen de buurten die voorheen van elkaar afgescheiden waren door de drukke snelweg. Er was veel vraag vanuit bewoners om te (leren) tuinieren. In het voorjaar van 2022 zijn we begonnen met vijf verschillende thematuinen – als je van bovenaf kijkt hebben ze samen de vorm van kersenbloesem. Het is heel inspirerend om dit samen met buurtbewoners van allerlei slag te doen.’
Negatief imago
‘Ik geniet met volle teugen van de tuinen. Het roept telkens weer verwondering in me op dat je een zaadje in de grond stopt, het gaat groeien en dat je het uiteindelijk op kunt eten. Als je het zelf hebt verbouwd, zit er zoveel liefde in – dan smaakt het ook anders.
Soms droom ik wel van een boerderijtje, waar we varkens en kippen zouden kunnen houden. Maar dan zou het wel een boerderijtje in de Bijlmer moeten zijn. We voelen ons hier thuis door de culturele diversiteit om ons heen. De Bijlmer heeft een negatief imago, maar nergens vind je zoveel sociale netwerken, zoveel initiatieven, als hier. Dat geeft veel power en inspiratie.’
Doet u iets bijzonders buiten uw werk? Doe mee en mail ons: kopij@medischcontact.nl.
Lees ook:-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties