Schippers: ‘Vergoeding nivolumab snel regelen’
1 reactieZorgverzekeraars en de leverancier van het medicijn nivolumab (Opdivo) voor de behandeling van longkanker moeten zo snel mogelijk afspraken maken over de vergoeding van het medicijn en van de organisatie van de zorg eromheen.
Dat schrijft minister Schippers in twee brieven aan de Tweede Kamer. Gezien de toestand van patiënten die aangewezen zijn op het nieuwe, dure middel, vindt ze het zeer onwenselijk dat er onduidelijkheden bestaan over waar patiënten terechtkunnen. Met de brief reageert ze op twee berichten van de NOS waarin wordt gesteld dat slechts zes van de twaalf ziekenhuizen waarmee nu afspraken zijn gemaakt dat ze het medicijn gratis, op kosten van fabrikant Bristol-Myers Squibb, mogen verstrekken, dat daadwerkelijk doen. Een deel van die ziekenhuizen zou, volgens de NOS, de medicijnen alleen verstrekken aan patiënten in hun eigen regio. Volgens de fabrikant en volgens de minister leveren tien van de twaalf ziekenhuizen het middel gewoon aan iedereen die ervoor in aanmerking komt en twee ziekenhuizen gaan de zorg zeer binnenkort leveren.
Schippers vindt het niet van belang waar de zorg wordt geleverd, áls die zorg maar wordt geleverd, ook al betekent dat dat de patiënt wat verder moet reizen. Ziekenhuizen die patiënten niet zelf in behandeling kunnen nemen en ook niet ergens anders geplaatst krijgen, moeten hiervoor aandacht vragen bij de zorgverzekeraar, vindt Schippers. Ze schrijft ook dat artsen hun patiënten moeten adviseren hierover contact op te nemen met hun zorgverzekeraar. Wat Schippers betreft zijn er helemaal geen financiële belemmeringen om nivolumab toe te dienen aan patiënten.
Simone Paauw
- VWS:Kamerbrief over kankerpatiënten die in ene ziekenhuis een medicijn wel krijgen en in het andere niet
- VWS: Beantwoording Kamervragen over het bericht dat een veelbelovend longkankermedicijn niet voor elke patiënt beschikbaar is
- NOS: Longkankermedicijn niet voor elke patiënt beschikbaar
- NOS: 'Moet ik dan maar dood omdat ik in Nijmegen woon?'
Lees ook:
- Nivolumab wordt nog beperkt gebruikt (11 september 2015)
- Schippers zet duur geneesmiddel in de wacht (10 juli 2015)
- KWF wil vrije toegang tot duur geneesmiddel (2 juli 2015)
- Overheid laat tanden zien bij medicijnonderhandelingen (30 juni 2015)
- 'Laat niet alle dure geneesmiddelen toe’ (29 juni 2015)
-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
J.W.K. van den Berg
longarts, Zwolle Nederland
Het bericht van de NOS was storend onjuist, waarschijnlijk met opzet. Emotie verkoopt goed.