Schippers: ‘Geen alternatief voor ROM’
5 reactiesDemissionair minister Schippers blijft achter de ‘veldnorm’ staan van routine outcome monitoring (ROM). Dat heeft zij vorige week laten weten in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP). ‘De ROM-methodiek is een van de manieren om de kwaliteit naar een hoger niveau te tillen.’
Leijten wilde onder meer weten wat Schippers vond van de protesten tegen het verplicht invullen en aanleveren van ROM-gegevens in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Een groep psychiaters, psychologen en patiënten roept op een eind te maken aan het verplicht aanleveren van ROM-gegevens aan de Stichting Benchmark GGZ (SBG).
Schippers benadrukt het belang van dit kwaliteitssysteem voor de onderlinge vergelijkbaarheid. ‘Het staat partijen altijd vrij alternatieve mogelijkheden te onderzoeken. Ik vind het van belang dat een alternatief ook door alle ggz-partijen wordt gesteund, wetenschappelijk is onderbouwd en de belangen en eisen van patiënten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars recht doet. Bij mijn weten is een dergelijk alternatief vooralsnog niet voorhanden. Ik roep de sector daarom op blijvend in te zetten op doorontwikkeling en verbetering van de huidige systematiek.’
Een toenemend aantal betrokkenen in de ggz heeft kritiek op ROM. De petitie Stopbenchmark, een aantal maanden geleden gelanceerd door psychiater Menno Oosterhoff, is bijna 6500 keer ondertekend. Een heikel punt betreft de privacygevoelige informatie van patiënten die wordt gedeeld, zonder dat daarvoor aan patiënten expliciet om toestemming is gevraagd. Wat dat laatste aangaat, is Schippers naar eigen zeggen ‘in overleg met partijen en de Autoriteit Persoonsgegevens’, omdat het toestemmingsvereiste (…) de enige wettelijke grondslag is voor ROM’.
Schippers wil daarbij ‘bezien of nadere wetgeving nodig is’. Ze noemt het ‘van groot belang voor de doorontwikkeling van de kwaliteit van zorg en wil professionals ondersteunen in het proces van continue kwaliteitsverbetering’. Ook benadrukt zij dat meewerken aan een behandeling en daarbij behorende ROM niet verplicht is voor patiënten. ‘Dit mag geen gevolgen hebben voor de behandeling of het behandelaanbod.’
lees ook-
Marieke van Twillert
Marieke van Twillert is sinds eind 2015 journalist bij Medisch Contact. Arbeidsmarkt en internationale gezondheidszorg hebben haar speciale aandacht, maar ze volgt ook het levenseindedebat, medische technologie en internationale gezondheid. Marieke is een van de presentatoren van MC de Podcast en schrijft geregeld een bijdrage voor de rubriek Media en Cultuur.
Menno Oosterhoff
psychiater, THESINGE Nederland
Overigens heeft GGZ Nederland besloten tot nader order de ROMdatalevering aan de SBG op te schorten. Van uitstel komt afstel zullen we maar denken.
Menno Oosterhoff
psychiater, THESINGE Nederland
Natuurlijk is er wel een alternatief. Kwaliteit verantwoorden is iin de GGZ niet makkelijk, maar er zijn wel mogelijkheden, zolang je maar luistert naar echte expert. Die echte experts lieten al in 2012 weten dat ROM beslist niet geschikt is. We wete...n allemaal hoe moeilijk effectmeting is. Zelfs gerenommeerde onderzoeken zijn vaak niet te repliceren. Het idee, dat je met vragenlijsten bij alle patiënten even kunt bepalen welke instelling betere zorg levert is een lachertje. Dat nu blijkt dat het ook nog is onwettig is omdat er toestemming gevraagd had moeten worden maakt het tot een beschamende vertoning. ROM kan bijgeschreven worden bij andere grote geflopte projecten van de overheid. Zeggen dat er geen alternatief is is een te sombere visie op de werkelijkheid. Niks doen is zelfs een beter alternatief dan dit. Dat bepleit ik niet, maar om maar even aan te geven dat haar opmerkingen meer voorkomen uit iets ten koste van alles willen doorzetten dan uit een realistische visie. Er blijkt uit dat het geloof in marktwerking blind is, het vertrouwen in de zorgverzekeraars grenzeloos en het wantrouwen naar de zorgprofessional enorm. Dat is een van de belangrijke oorzaken van de enorme bureaucrazy waar de hele sector hoorndol van wordt. Wat hoop ik op een goede minister op VWS.
GJ Bonte
Neuroloog, Dalfsen
Met andere woorden: Schippers, SCHIPPERS!! Ruim je ROMmel nou eens op!!!
GJ Bonte
Neuroloog, Dalfsen
Geen alternatief voor ROM? En daarom dit systeem maar handhaven. Dat dacht ik toch niet! Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald! Stoppen dus!!!
W.J. Duits
Bedrijfsarts, HOUTEN Nederland
De minister geeft toe dat ze er mee doorgaat, ze is nu gewezen op de wettelijke kaders. Het betreft dus een illegale actie, de wet wordt met voeten getreden.
In hoeverre kan een minister strafrechtelijk worden vervolgd?