Rat stoot muis weer van eerste plaats
Plaats een reactieMuizen zijn al twee decennia de populairste proefdieren, direct gevolgd door de oude koplopers: ratten. Maar volgens Science zal dat spoedig verleden tijd zijn.
Muizen danken hun koppositie aan een ontdekking uit 1989: de knock-out muis. Bij zulke muizen zijn telkens een of meer genen uitgeschakeld of verwijderd. Op die manier is de functie van deze genen bij bepaalde ziekten, zoals kanker, te bestuderen en kunnen medicijnen worden getest. Maar muizen hebben een belangrijk nadeel: ze lijken minder op mensen dan ratten. Ratten zijn betere modellen voor neurale ziekten zoals de ziekte van Alzheimer of de ziekte van Parkinson. De elektrofysiologie van hun hart heeft bovendien meer overeenkomsten met die van mensen.
Sinds kort bestaat er een techniek om ook bij ratten, met behulp van bepaalde enzymen, genen uit te schakelen. Daarmee is het bestaan van knock-out ratten een feit. Bovendien zijn onderzoekers erin geslaagd ratten te genereren met genetische mutaties.
Science heeft beide ontwikkelingen opgenomen in haar lijst van de grote wetenschappelijk doorbraken van 2010. Volgens het blad zullen ratten binnenkort dan ook weer de lijst aanvoeren van meest gebruikte proefdieren.
Henk Maassen
Science 2010; 330: 1607: The Runners-Up
Lees ook:
- Er zijn nog geen reacties