Progesteron verkleint kans op miskraam niet
Plaats een reactieDe behandeling met vaginale progesteroncapsules in het eerste trimester van de zwangerschap, zorgt niet voor een kleinere kans op een miskraam bij vrouwen met onverklaarde recidiverende miskramen in de voorgeschiedenis. Dit schrijven A. Coomarasamy e.a. in een artikel dat verscheen in NEJM.
Recidiverende miskramen komen voor bij ongeveer 1 procent van de koppels met een kinderwens en in slechts een klein gedeelte hiervan wordt een onderliggende oorzaak gevonden. Om de kans op een miskraam te voorkomen, is al vaker geëxperimenteerd met het toedienen van progesteron, het hormoon dat verantwoordelijk is voor de opbouw van het endometrium en later voor de instandhouding van de zwangerschap.
Uit een Cochrane review over vier kleine, kwalitatief slechte studies bleek eerder dat er significant minder miskramen voorkwamen in de groepen die progesteron kregen gedurende de zwangerschap vergeleken met de groep die een placebo ontving. Om dit te bevestigen onderzochten Coomarasamy e.a. 836 vrouwen uit Engelse en Nederlandse ziekenhuizen met recidiverende miskramen in de voorgeschiedenis die binnen een jaar na de start van het onderzoek spontaan zwanger werden.
De vrouwen kregen gedurende het eerste trimester van de zwangerschap tweemaal daags een 400 mg progesteroncapsule of een placebo. Het percentage levend geborenen was in de progesterongroep (65,8%) niet significant hoger dan in de placebogroep (63,3%).
Emma Zandee

- Er zijn nog geen reacties