Nut mammascreening na 70 jaar betwijfeld
Plaats een reactieHet oprekken van de leeftijd voor borstkankerscreening heeft geleid tot meer vastgestelde kleine tumoren. Het aantal vergevorderde tumoren is veel minder hard gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van Nienke de Glas e.a. dat in The BMJ verschijnt.
Tot 1998 werden Nederlandse vrouwen tussen de 50 en 70 jaar oud opgeroepen voor tweejaarlijkse mammografie. Na die tijd werd de uiterste leeftijdsgrens 75 jaar. Glas e.a. hebben gekeken wat de gevolgen van deze aanpassing waren voor de incidentieratio van borstkanker bij vrouwen van 70 tot 75 jaar. Zij maakten daarbij onderscheid tussen een vroeg stadium (I, II of DCIS) of gevorderde kanker (III en IV).
De incidentie van kleine tumoren nam met bijna 50 procent toe, en van vergevorderde kanker nam met ongeveer 12 procent af. Voor elke gevorderde tumor die was voorkomen, waren er twintig extra kleine gediagnosticeerd. Het effect van screenen bij oudere vrouwen is beperkt en overdiagnostiek ligt op de loer, concluderen de auteurs. Gezien het feit dat behandeling bij hen gepaard gaat met een hogere kans op bijwerkingen en complicaties, is het de vraag of de nadelen van screenen niet groter zijn dan de voordelen. Zij stellen dan dat screening niet bij alle 70-plussers zou moeten plaatsvinden, maar dat per vrouw een afweging moet worden gemaakt of het maken van een mammogram zinvol is.
Sophie Broersen
Lees ook:
- Vijf vragen over borstkankerscreening
- ‘Screening verlaagt sterfte borstkanker niet’
- Mammascreening: minder doden, wel overbehandeling

-
Sophie Broersen
Journalist en arts Sophie Broersen schrijft over geneeskunde en zorg in de volle breedte: van wetenschap tot werkvloer, van arts-patiëntrelatie tot zorg over de grens. Samen met de juristen van de KNMG becommentarieert zij tuchtzaken. Sinds eind 2020 werkt zij daarnaast als arts bij het team seksuele gezondheid van de GGD Hollands Midden.
- Er zijn nog geen reacties