Nieuwe aanwijzing: parkinson begint in darmen
Plaats een reactieOpnieuw zijn er aanwijzingen gevonden voor de theorie dat de oorsprong van de ziekte van Parkinson is te vinden in het darmstelsel en dat de ziekte zich via de nervus vagus naar de hersenen verspreidt.
In een studie gepubliceerd in Neurology vergeleken Bojing Liu en andere Zweedse onderzoekers 9430 patiënten die een vagotomie hadden ondergaan over periode van veertig jaar met 377.200 mensen uit de algemene populatie. In dat tijdvak kregen 101 personen met een vagatomie de ziekte van Parkinson (1,07%). In de controlegroep kregen 4829 mensen de ziekte (1,28%). Dat is geen significant verschil.
Maar bij nadere beschouwing stelden de onderzoekers toch iets interessants vast. Sommige patiënten ondergingen namelijk een truncale stamvagotomie, waarbij de linker- en de rechtervagustak helemaal wordt doorgesneden. Anderen ondergingen selectieve vagotomie; daarbij worden alleen de zenuwvezels naar de maag doorgesneden.
In de eerste groep was de kans om parkinson te krijgen (als dit type vagatomie minstens vijf jaar eerder was toegepast) 40 procent lager dan in de andere groep. De mogelijke verklaring gaat als volgt: parkinson kenmerkt zich onder meer door verlies van dopaminerge neuronen in de substantia nigra en de vorming van Lewy bodies. Juist die Lewy-pathologie zou zijn oorsprong vinden in het enterische zenuwstelsel en via de nervus vagus zijn weg vervolgen naar de hersenen. Wordt de nervus vagus onklaar gemaakt, dan zou dat dus de kans op de ziekte moeten verminderen, hetgeen de onderzoekers vonden. Ze benadrukken dat het gaat om ‘preliminaire bevindingen’.
lees ook- Er zijn nog geen reacties