Ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson, een progressieve neurodegeneratieve aandoening van het centrale zenuwstelsel, heeft een incidentie van 0,2 tot 0,3 per 1000 patiënten per jaar. Door de vergrijzing zal de prevalentie stijgen. De Brit James Parkinson beschreef in 1817 de symptomen van de ziekte. Een halve eeuw later vernoemde de Franse neuroloog Charcot de ziekte naar Parkinson.
-
Hé Mister Parkinson
In de monoloog Hé Mister Parkinson volgen we Lodewijk van Haaften, parkinsonpatiënt. Hij heeft zijn drukke baan moeten opgeven en is afhankelijk van de zorg van naasten. Gemakkelijk is dat niet; hij worstelt met de symptomen van de ziekte, is bang voor wat er komen gaat en komt aldus in een emotionele rollercoaster.
-
Eiwit in liquor spoort ziekte van Parkinson op
Een eiwit in de liquor kan mensen met de ziekte van Parkinson opsporen, óók wanneer zij nog in een voorstadium verkeren. Dit schrijven Andrew Siderowf e.a. in de Lancet Neurology.
-
Minder parkinsoncomplicaties bij gespecialiseerde paramedische zorg
Patiënten met de ziekte van Parkinson die gespecialiseerde paramedische zorg kregen, hadden minder complicaties dan degenen die reguliere paramedische zorg ontvingen. Dat schrijven Amir Talebi (Radboudumc) e.a. in Movements Disorders.
-
Elena weet
Elena, een vrouw met de ziekte van Parkinson, heeft zich voorgenomen naar Buenos Aires te gaan en dat vereist een zorgvuldige planning met betrekking tot het innemen van haar pillen. Zonder de pillen kan ze niet opstaan en nauwelijks lopen. Haar blik is als ze staat permanent naar de grond gericht. Haar tijd is parkinsontijd.
-
Als de financiering duidelijk en voorspelbaar is, volgen innovaties vanzelf
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wil de zorgfinanciering over een andere boeg gooien om innovatie te stimuleren. Dat is omslachtig, vinden de auteurs. Creëer inzicht in het verschuiven van behandelingen en zekerheid over verantwoordelijkheid en financiën, dan komt innovatie vanzelf.
-
Mogelijke biomarker voor progressie ziekte van Parkinson
Een glycoproteïne zou een biomarker kunnen zijn voor (de progressie van) de ziekte van Parkinson. Maria E. Diaz-Orti e.a. laten in Science zien dat het ‘niet-gemetastaseerd melanoom eiwit B’, afgekort als GPNMB, verhoogd is in het bloed van parkinsonpatiënten en bovendien is geassocieerd met de ernst van de ziekte.
-
Met stamcellen invloed giftige stoffen op ontstaan parkinson analyseren
Al geruime tijd vermoeden onderzoekers dat de ziekte van Parkinson, althans deels, wordt veroorzaakt door of in ieder geval in verband staat met de invloed van giftige stoffen in het milieu, zoals pesticiden, zware metalen of bepaalde drugs. Julian Krauskopf e.a.
-
Parkinson als kanarie in de kolenmijn
Dat pesticiden en andere giftige stoffen in de omgeving het risico op de ziekte van Parkinson aanzienlijk verhogen staat nu wel vast. Tijd dat de politiek in actie komt, vinden de neurologen Jorrit Hoff en Bas Bloem.
-
Verstoor vooral een keer het spreekuur van de huisarts!
‘Eefje, er stond net een meneer aan de balie die aangaf nu een huisarts te moeten spreken, hij klonk heel boos dus ik heb hem maar in de wachtkamer neergezet’. Ik ben halverwege mijn ochtendspreekuur als de assistente mijn kamer binnenloopt met deze mededeling. Kan ik hem meteen binnenroepen? Ik zie zijn naam er al bijgeplaatst in mijn agenda en betrap mezelf erop dat ik geïrriteerd raak.
-
Pionieren in parkinsonzorg
Nederland is wereldwijd voortrekker in de parkinsonzorg. De afgelopen jaren zijn succesvolle innovaties ontwikkeld die de levenskwaliteit van patiënten verbeteren en zorgkosten verlagen.