Ministers: ‘Huiselijk geweld en kindermishandeling lijken te dalen’
Plaats een reactieOngeveer 5,5 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder is in een periode van vijf jaar slachtoffer geweest van huiselijk geweld en ongeveer 3 procent van de kinderen zijn jaarlijks het slachtoffer van ten minste één vorm van kindermishandeling, in bijna alle gevallen door een biologische ouder.
Daarnaast heeft 2,5 procent van de scholieren tussen de 12 en 17 jaar te maken met zowel kindermishandeling als fysiek geweld tussen de ouders. Dat blijkt uit het Prevalentieonderzoek huiselijk geweld en kindermishandeling dat minister Hugo de Jonge van VWS en minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming hebben aangeboden aan de Tweede Kamer. Zij wijzen erop dat huiselijk geweld en kindermishandeling een van de grootste geweldsproblemen is in Nederland. Voor het prevalentieonderzoek zijn acht studies verricht.
Volgens de twee ministers kan uit het onderzoek niet geconcludeerd worden dat er een stijging is in de prevalentie van huiselijk geweld en kindermishandeling. Wel zijn er indicaties dat een daling is ingezet. Deze meting en vorige metingen zijn echter niet op alle punten vergelijkbaar.
747 duizend mensen van 18 jaar en ouder hebben in de afgelopen vijf jaar te maken gehad met fysiek of seksueel geweld binnen de (brede) huiselijke kring. Ten minste 97 duizend vrouwen en 27 duizend mannen hadden daar structureel mee te maken. In 56 procent van de gevallen gaat het om partner- of ex-partnergeweld.
Jaarlijks hebben 90 duizend tot 127 duizend kinderen van 0 tot 17 jaar te maken met kindermishandeling. De grootste groep kinderen heeft te maken met ernstige verwaarlozing en bijna 30 procent van de kinderen heeft te maken met meer dan één vorm van mishandeling.
In het rapport merken de onderzoekers op dat áls slachtoffers van huiselijk geweld over hun ervaringen praten met professionals dit voornamelijk gebeurt met de (huis)arts en nauwelijks met instanties die daar speciaal voor zijn, zoals Veilig Thuis. In bijna 20 procent van de gevallen praten slachtoffers met niemand over het geweld.
Lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties