Laatste nieuws
Henk Maassen
Henk Maassen
1 minuut leestijd
Wetenschap

Melkvetten veroorzaken toename colitis

Plaats een reactie

De verhoogde consumptie van verzadigde vetten in het moderne Westen is er waarschijnlijk de oorzaak van dat inflammatoire darmstoornissen veel meer vóórkomen dan ooit tevoren. Daarbij speelt ook een bepaalde genetische predispositie (geen aanmaak van interleukine 10) een rol. Dat blijkt uit een studie van Suzanne Devkota c.s. gepubliceerd in Nature van deze week.

Devkota c.s. (universiteit van Chicago) laten zien dat met name geconcentreerde melkvetten de samenstelling van de darmflora ongunstig beïnvloeden. Ze werkten daartoe met een muismodel. Langs genetische weg waren de dieren zo gemanipuleerd dat ze geen interleukine 10 aanmaakten.

Vervolgens bleek 20 procent van de dieren colitis te ontwikkelen als ze een dieet met een laag vetgehalte of een dieet met meervoudig onverzadigde vetten nuttigden. Maar als ze werden blootgesteld aan een dieet met verzadigde melkvetten, kreeg maar liefst 60 procent van de dieren de darmziekte, die bovendien een veel ernstiger beloop kende.

Verder bleek dat de aanwezigheid van een microbe, Bilophila wadsworthia, die onder normale omstandigheden al betrekkelijk zeldzaam is in de ingewanden, toeneemt bij hoge consumptie van melkvetten.

De bacterie is in eerdere studies ook in hoge aantallen gevonden bij patiënten met appendicitis en andere inflammatoire darmstoornissen.

Henk Maassen

Doi: 10.1038/nature11225: Dietary-fat-induced taurocholic acid promotes pathobiont expansion and colitis in Il10−/− mice

Lees ook:

beeld: Thinkstock
beeld: Thinkstock
Wetenschap
  • Henk Maassen

    Henk Maassen is sinds 1999 journalist bij Medisch Contact, met speciale belangstelling voor psychiatrie en neurowetenschappen, sociale geneeskunde en economie van de gezondheidszorg. Hij stelt wekelijks de Media & Cultuur-pagina’s samen.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.