LHV: ‘Verzekeraars spreken niet echt met huisartsen’
7 reactiesHet lukt huisartsen niet om echt met zorgverzekeraars van gedachten te wisselen over de contracten die aan hen zijn voorgelegd. ‘Gesprekken, brieven en e-mails leveren niets op’, zegt LHV-voorzitter Ella Kalsbeek . ‘Er lijkt geen echte communicatie mogelijk.’
Kalsbeek baseert haar oordeel op de voorlopige uitkomsten van een online enquête over de marktmacht van verzekeraars, gehouden onder de leden van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Van de duizend huisartsen die binnen 24 uur reageerden, zochten er 421contact met de zorgverzekeraar over het contract. Driekwart is vervolgens mondeling, per brief of per e-mail met een vertegenwoordiger van de zorgverzekeraar in contact geweest; van hen geeft opnieuw driekwart aan dat daarbij geen sprake was van echte communicatie. ‘Je zou verwachten dat de partijen in zo’n contact hun ideeën en standpunten zouden uitwisselen’, zegt Kalsbeek. ‘Maar dat bleek niet het geval.’
Huisartsen zijn ‘zeer gefrustreerd’, constateert de LHV-voorzitter. Niet alleen staat hun professionaliteit onder druk, ook als ondernemers komen zij in de knel: ‘Huisartsen willen zaken doen met een betrouwbare inkoper, zodat zij ook voor lange termijn investeringen kunnen doen. In de ketenzorg, om een voorbeeld te noemen, neemt het aantal deelnemende huisartsen toe, maar daalt tegelijkertijd de prijs. Dat kan de huisarts ertoe brengen om te bezuinigen op praktijkondersteuning. En dat is nou net wat we niet willen.’
Maar de frustratie gaat verder. Een Amsterdamse huisartsenpraktijk laat op de website zien hoe vier van hun innovatieve plannen door de zorgverzekeraar werden afgewezen: wachtkamergesprekken, een website met bekkenbodemoefeningen, opsporen en begeleiden van rokende zwangeren, internettherapie: de zorgverzekeraar zag er niets in. Kalsbeek herkent het probleem: ‘Huisartsen die hun best doen krijgen geen gehoor, hun plannen worden niet serieus genomen. Zoals die voor een meekijkconsult. Daar was de reactie van de verzekeraar: “Jullie zijn maar met vier praktijken, daar beginnen we niet aan!”
De LHV gaat met Zorgverzekeraars Nederland en het ministerie van VWS over de problemen praten, zegt Kalsbeek: ‘Met deze boosheid en frustratie is het slecht werken. En komt de uitwerking van het bekostigingssysteem niet van de grond.’
De definitieve uitslag van de enquête wordt binnenkort bekend gemaakt.
Joost Visser
Lees ook:
VGZ wacht op akkoord van 500 huisartsen (6 januari 2015)
Geen contract 20 procent minder inkomsten (16 december 2014)
Meer huisartsen weigeren contract (15 december 2014)
Huisartsen weigeren contract zorgverzekeraars (11 december 2014)
Huisartsen maken zich zorgen over contractering (6 november 2014)
Wil Bosboom
huisarts, De Meern
Er is een koerswijziging waarneembaar bij de LHV. Inzet is het wegnemen van de onderwerping van huisartsen aan de mededingingswet. De frustratie bij huisartsen over de, daaruit voortvloeiende, bijna totale overheersing door de zorgverzekeraars is – b...lijkens een recente LHV enquête – groot.
De zorgverzekeraars hebben een grote macht gekregen over zowel het vaststellen van veel tarieven alsook over de te voeren regie in de huisartsenpraktijk. De zorgverzekeraars zullen deze voor hen comfortabele en lucratieve positie niet willen prijsgeven.
Minister Schippers zal niet meewerken aan deze nieuw LHV koers omdat dan het monopolie van de zorgverzekeraars – in haar visie nodig voor het marktmechanisme in de zorg – wordt doorbroken.
LHV en minister Schippers: hard tegen hard?
S.J. Dijkema
huisarts, Winsum Gn Nederland
Letterlijke reactie van de Menzis bij pogingen een gesprek aan te gaan:
Geachte huisarts Dijkema,
Menzis is een groot voorstander van het versterken van de eerste lijn, wat een fundamenteel onderdeel is van onze visie op (herinrichting van) het zo...rglandschap. Helaas is het niet mogelijk om met elke individuele huisarts, huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum in gesprek te gaan over het huidige beleid of over toekomstige ontwikkelingen. Afspraken hierover worden in 2015 in de regio gemaakt met samenwerkingsverbanden.
Indien u samen met andere collegae toekomstplannen heeft kunt u deze in korte uiteenzetting kenbaar maken. De regiomanagers zullen hier dan naar kijken en een terugkoppeling hierop geven.
Vertrouwende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
F.C.N.M. Gunneweg
huisarts, VZ st. de Vrije Huisarts, ERMELO Nederland
beste Ben,
er is helemaal geen wil aan beide kanten. Er zullen mensen zijn binnen Achmea die willen; dat is wat anders.
Wij spraken elkaar 2 jaar geleden uitvoerig over plannen en mogelijkheden. Niets is gerealiseerd! Verzekeraars, Achmea eveneens, ...gedragen zich als autocratische monopolisten; er is geen enkele balans tussen de inkoopmacht en de inbreng van de huisartsen. Nieuwe initiatieven worden in de kiem gesmoord; de innovatie ligt plat. De huisartsen worden me en gedemotiveerd. Het plezier is uit het werk: lees het proefschrift van Ligaya Butalid over de functionele benadering van patienten door huisartsen. Het gesprek met jullie medewerkers is er een van toelichting op het beleid. Er is geen wil, er is oekaze beleid. Ontbreken van machtsevenwicht in onderhandelingen is killing voor een dynamische ontwikkeling. Z.N. orkestreert de de gemonopoliseerde inkoop. André Rouwvoet is zijn morele kompas verloren evenals zijn gevoel voor gezonde maatschappelijke dynamiek.
De kortingen, zonder overleg doorgevoerd, zijn frustrerend en demotiverend. De drempel om naar de tweede lijn door te verwijzen is verlaagd. De rekening van dit onverantwoordelijke beleid zal door de zorgverzekeraars doorgeschoven worden naar de burger.
Op jullie (VVD) initiatief zijn de huisartsen in 2001 onder de NMA komen te vallen. Deze positie is drie jaren geleden door de NMA/ACM bevestigd door de LHV voorzitter enorme angst aan te jagen. Deze angstige man heeft nagelaten wat zou moeten: alle huisartsen in opstand brengen tegen de NMA richtlijnen. Het gebrek aan principiële weerstand tegen deze positie in het marktsysteem, brengt de huisarts in deze afhankelijkheidspositie.
Voorzitter Kalsbeek, afkomstig uit de sociaaldemocratie, is in staat om een met het LHV bestuur deze noodzakelijke opstand alsnog te organiseren. Dit wordt uiteindelijk haar ijk-moment: wil zij net als de Uni voorzitter staken als machtsmiddel afwijzen, of is zij als Ton Heerts: staken afwijzen is je tanden inleveren?
Crul
medisch adviseur , LEIDEN Nederland
Ben ex-huisarts, nog steeds LHVlid en werk nu bij Achmea. Dit moeten we met elkaar beter kunnen doen.De wil is er, van beide kanten.
G K Mitrasing
Vogelvrije Huisarts, Heerhugowaard
Luistert de LHV dan wél naar de eigen praktijkhoudende huisartsen? En wat gaat de LHV in de toekomst anders doen om te voorkomen dat Mw Schippers, minister van VWS, opnieuw kan zeggen dat "de huisartsen" akkoord waren met haar Zorgakkoord?
K. Koolbergen
Huisarts, OUDORP NH Nederland
Die goede wil is er bij VGZ in ieder geval absoluut niet. Een grote groep huisartsen wil dat "IHC de Zorgmakelaar" namens hen onderhandelt met VGZ. De Zorgmakelaar lijkt echter besmet verklaard. Landelijk mogen we dus niet onderhandelen, individueel ...willen de verzekeraars het niet en ook via een tussenpersoon die, gegroepeerd in afzonderlijke "mandjes", bijna 200 huisartsen vertegenwoordigd zijn wij blijkbaar geen gesprekpartner. De arrogantie van de macht van de verzekeraar is schrijnend. Wanneer grijpt de NZA in?
J.B.J. Dries
huisarts, Alkmaar Nederland
Met deze tekst meteen een afspraak gemaakt met de Zorgverzekeraar. Voor de zekerheid ook de vertegenwoordiger van de patiëntenvereniging erbij gevraagd. Fingers crossed!