‘Laat verzekeraars ziekenhuistarieven openbaren’
1 reactieZorgverzekeraars moeten openheid gaan geven over de tarieven van ziekenhuisbehandelingen tot aan de eigenrisicogrens. Ziekenhuizen kunnen dat zelf beter niet doen, omdat dat een verstoring kan opleveren in de jaarlijkse onderhandelingen met de zorgverzekeraars, stelt de Autoriteit Consument en Markt (ACM).
Volgens ACM kunnen de zorgverzekeraars het best openheid geven, omdat zij contracten hebben met verschillende ziekenhuizen en de verschillende tarieven direct in rekening brengen bij de verzekerde via het eigen risico. ACM vindt het belangrijk dat er openheid wordt betracht, omdat patiënten de keuze voor het ene of het andere ziekenhuis direct voelen in hun portemonnee. Wel vindt ACM dat informatie over de kwaliteit van behandelingen ministens net zo belangrijk is als de prijs.
Dat ziekenhuizen hun tarieven beter niet kunnen openbaren, heeft te maken met de onderhandelingen tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars, waarbij ziekenhuizen elkaar moeten beconcurreren op kwaliteit en prijs. ACM denkt dat ziekenhuizen op een strategisch moment hun tarieven kunnen openbaren, als andere ziekenhuizen nog aan het onderhandelen zijn. Dan is het voor die laatste ziekenhuizen makkelijker de prijzen ook hoog te houden.
ACM reageert hiermee op discussies over het openbaar maken van ziekenhuistarieven. Enerzijds pleit de Consumentenbond ervoor dat zowel ziekenhuizen als zorgverzekeraars ziekenhuistarieven openbaar maken, zodat patiënten die zelf kunnen vergelijken. De Consumentenbond vraagt patiënten hun ziekenhuisrekening op te sturen. Anderzijds publiceerde zorgverzekeraar CZ begin augustus de tarieven van dbc’s tot 885 euro, het maximale bedrag dat Nederlanders kunnen afspreken met hun zorgverzekeraar. Uit de lijst van CZ bleek dat de prijzen voor behandelingen per ziekenhuis ver uit elkaar kunnen liggen.
Lees ook:-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
W.J. Duits
Bedrijfsarts, HOUTEN Nederland
Ziekenhuizen kunnen dit niet, want er worden namelijk geen kostprijzen vastgesteld van behandelingen. De zorgverzekeraars onderhandelen budgetten uit, als je op basis van een budget kostprijs gaat berekenen, dan ben je eigenlijk oneigenlijk bezig.
He...t feit dat ziekenhuizen niet hun tarieven bekend willen maken, omdat het de concurrentie zou vertroebelen, is een uiterst vreemde uitspraak. Stel dat Albert Heijn zijn prijzen niet bekend zou maken vanwege de concurrentie, dat is toch raar.
Het wordt nu eens tijd dat er een normale kostprijsberekening wordt gemaakt van behandelingen, dat er uurtarieven worden vastgesteld van medisch specialisten.
Het wordt dan ook duidelijk wat de zorgverzekeraars vergoeden.
Wanneer dit nu eindelijk eens wordt gedaan, dan ontstaat er pas transparantie en kan de klant, de patiënt, bij zijn leverancier, de behandelaar, duidelijk zien wat het kost en kan hij of zij op basis van kosten en kwaliteit een keuze maken.
De huidige zogenaamde markt is in feite een betutteling van ons als patiënten door de zorgverzekeraar en het ministerie. Eigenlijk een liberale minister volledig onwaardig.