Kabinet past voorstel voor ‘artikel 13’ aan
11 reactiesEen bezoek aan een niet door de verzekeraar gecontracteerde arts, wordt straks vergoed als de patiënt vooraf niet is geïnformeerd over de consequenties.
Dat is één van de voorstellen van het kabinet om ervoor te zorgen dat de voorgestelde wijziging van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet alsnog wordt goedgekeurd. Het voorstel staat in een brief die premier Rutte donderdagavond laat aan de Tweede Kamer stuurde.
Het kabinet zegt de vrije artsenkeuze te willen waarborgen voor iedereen, ongeacht de aard van de polis. Ook moet er een goede machtsbalans komen tussen verzekerden en zorgverzekeraars.
De rechten van de patiënt zullen op vijf manieren worden versterkt, schrijft Rutte. Zo kan iedereen straks een ‘second opinion’ opvragen, ongeacht de polis. Ook wordt nader omschreven wat de acute zorg is waarop iedereen recht heeft. De zorg in academische ziekenhuizen wordt toegankelijk voor alle patiënten die deze volgens hun arts nodig hebben. Een verzekerde met een naturapolis die gebruik maakt van niet gecontracteerde zorg en vooraf onvoldoende op de hoogte is gesteld van de ‘consequenties van het inkoopbeleid van de verzekeraar’, heeft automatisch recht op een vergoeding volgens restitutiepolis. En ten slotte mogen zorgverzekeraars geen zaken doen die kunnen leiden tot risicoselectie – zoals marketing voor bepaalde doelgroepen.
De machtsbalans tussen verzekerden en zorgverzekeraars wordt verbeterd door verzekerden meer invloed te geven op de zorginkoop, het beleid en het toezichthoudend orgaan van de verzekeraar. Senator Roel Kuiper (CU) had daar eerder deze maand per motie om gevraagd, in reactie op recente adviezen van de Raad van State en de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg.
Het nieuwe voorstel komt opnieuw in stemming in de Tweede en de Eerste Kamer. Mocht de Eerste Kamer opnieuw tegenstemmen, dan wordt het vermoedelijk doorgedrukt met een Algemene Maatregel van Bestuur. Daarvoor is geen parlementaire instemming nodig.
Joost Visser
Brief van Mark Rutte
Motie van Roel Kuiper
Lees ook:

J. Hulshof
GGZ-arts, Wolfheze
Er is ook nog zoiets als de Raad van State, als de regering probeert om op deze manier de Eerste Kamer te omzeilen... Ik ben geen jurist, maar om een wetsvoorstel te downgraden naar een AMvB kan volgens mij staatsrechtelijk niet.
M. Vasbinder
medico familiar y comunitario, 03725 TEULADA ALIC Spanje
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/wetgeving-en-rechtsgebieden/vraag-en-antwoord/wat-is-een-algemene-maatregel-van-bestuur-amvb.html
Dit zouden de ministers ook eens moeten lezen.
Het ware gezicht van Schippers ontstijgt helaas de "Ach, kerel er... zit een aardappel in mijn keel" borreltafel niet.
M.M. Knies
Huisars, Zeewolde Nederland
Ik zeg:" Youp"!
Ik begrijp werkelijk niet hoe we in dit land met zijn allen dit kunnen tolereren. Dan wordt het erdoorheen gedrukt????
R.M. Groenteman
Uroloog np., BENTVELD Nederland
Vroeger werd door de assistente van de polikliniek gevraagd of patiënt ziekenfonds of particulier verzekerd was. Nu rust bij diezelfde assistente de plicht om te vragen naar de soort polis. Zeker bij ziekenhuizen die geen gecontracteerde zorg leveren....
M.E. Hartel
huisarts, DELFT Nederland
http://www.nrc.nl/youp/2014/12/20/to-see-or-not-to-see/
W.J. Duits
Bedrijfsarts, HOUTEN Nederland
U begrijpt waarschijnlijk nu wel waar het formulier vandaan komt dat je als zorgverlener mag tekenen bij het kruisje.
U kunt hiermee zien dat de hele partcipatiemaatschappij een lachertje is.
W.W. van Breenen
huisarts, Heusden
De minister laat nu ook aan de Eerste Kamer haar ware gezicht zien. Dit verschilt niet van hoe er met zorgverleners 'onderhandeld' wordt.
E.C. Tanis
Huisarts, VORDEN Nederland
Let op, eerst wordt de zorgverzekeraar verantwoordelijk gesteld, maar dat is wat lastig controleren dus over een jaar mag de huisarts dit klusje klaren. Dus in het consult ook nog even uitzoeken bij welk ziekenhuis patient nog terecht kan, en achtera...f eindeloos aangepaste verwijsbrieven maken en verklaringen opstellen dat de patient toch echt recht heeft op de academie, of vervoersverklaringen omdat onze onbemiddelde, oude, zieke patient de reistijd sowieso niet overleeft. Immers, in de buitengewesten is het openbaar vervoer ook langzaam aan het verdwijnen, en de kleinere ziekenhuizen worden niet meer gecontracteerd.
M.G.W. Barnas
Internist-intensivist-acute geneeskunde, AMSTERDAM Nederland
Ik lees echt:"Mocht de Eerste Kamer opnieuw tegenstemmen, dan wordt het vermoedelijk doorgedrukt met een Algemene Maatregel van Bestuur. Daarvoor is geen parlementaire instemming nodig.". Kan iemand de Wikipedia pagina van "Politbureau" snel aanpasse...n?
R.L.M.J. Smit
oogarts, PURMEREND Nederland
'Een verzekerde met een naturapolis die gebruik maakt van niet gecontracteerde zorg en vooraf onvoldoende op de hoogte is gesteld'
En wie licht de patiënt in? De verzekeraar? De specialist? De huisarts?Het afsprakenbureau van het ziekenhuis?
M. de Vries
Arts, AMSTERDAM Nederland
@collega Smit: ik adviseer bij doorverwijzingen al enige tijd dat men bij zijn of haar zorhverzekeraar moet nagaan in hoeverre de behandeling door de behandelaar van keus wel vergoed wordt. Geringe inspanning van de 'zorgconsment' (wat een naar woord...!), kan vervelende verassingen voorkomen. Ik neem dan ook in het dossier op dat dit zodanig besprokem is.