Help, uw patiënt (ver)zuipt! En wat doet u?
Plaats een reactieRegiobijeenkomsten aanpak alcoholproblematiek in de spreekkamer
Een paar glaasjes alcohol is toch gezond?
Of niet soms?
Wat is mijn rol als arts bij alcoholproblemen?
Hoe herken, signaleer en behandel ik?
Alcoholproblematiek groeit in Nederland. Een gemiddelde huisartsenpraktijk kent ongeveer tweehonderd probleemdrinkers; excessieve drinkers waarbij het drinkgedrag gepaard gaat met lichamelijke, geestelijke of sociale problemen voor de drinker zelf of anderen.1
Eén op de tien Nederlanders tussen de 16 en 69 jaar is een probleemdrinker. Zij worden door de professionals in de gezondheidszorg nog nauwelijks herkend. Het aantal 55-plussers met alcoholverslaving is sinds een aantal jaar behoorlijk toegenomen. Ook onder de 16 jaar is alcoholmisbruik een groeiend probleem. Steeds duidelijker is het dat (te veel) drinken bij jongeren kan leiden tot onherstelbare schade aan de hersenen en bij ouderen veelal de oorzaak is voor allerlei ziektebeelden.
Ondanks de vele richtlijnen en de media-aandacht voor dit onderwerp, blijven artsen het lastig vinden om het probleem in de spreekkamer actief op te pakken.
Regiobijeenkomsten alcoholproblematiek
Reden genoeg voor de KNMG om de handen ineen te slaan met het Partnership Vroegsignalering Alcohol (PVA), om samen met de KNMG-districten komend najaar regiobijeenkomsten te organiseren over dit thema. Doelstelling is om artsen:
- bewust te maken hoe zij de problematiek kunnen aanpakken;
- te informeren over de behandeling, beschikbare tools en methoden;
- kennis te laten maken met het regionale netwerk voor doorverwijzing;
- een werkboek aan te bieden met daarin de benodigde informatie voor preventie, signalering en behandeling.
Mevrouw L. van den Broek is adviseur bij het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO en projectleider van de werkgroep Tweede Lijn van het Partnership Vroegsignalering Alcohol (PVA). Zij legt in haar presentatie de nadruk op:
- In hoeverre is alcoholproblematiek nu daadwerkelijk een probleem?
- Hoe nu te handelen aan de hand van beschikbare tools, screeningmethoden en richtlijnen?
- Uw rol als arts; wat kunt u nu zelf doen als arts op het gebied van preventie, signalering en behandeling?
Daarna volgt de ‘Aanpak in de praktijk’ waarbij een gastspreker een praktijkvoorbeeld toelicht. Vervolgens gaat de groep uiteen voor een interactieve groepssessie aan de hand van de vraag: ‘Hoe kunt u direct aan de slag in uw dagelijkse praktijkvoering met deze problematiek?’ De bijeenkomst wordt afgesloten met highlights uit de groepssessie en een samenvatting.
Doelgroep
Alle artsen zijn welkom. De regionale bijeenkomsten zijn specifiek bedoeld voor medisch specialisten zoals SEH-artsen, maag-, darm- en leverartsen, internisten, jeugdartsen, huisartsen en artsen in opleiding.
Aangezien veel artsen te maken kunnen krijgen met alcoholproblematiek in hun spreekkamer, is accreditatie aangevraagd voor alle beroepsgroepen.
Regiobijeenkomsten
De volgende regio’s hebben zich inmiddels voor een bijeenkomst aangemeld:
- district Groot Gelre/Stedendriehoek
- district Flevoland-Zwolle
- district Zeeland
- district Alphen-Gouda-Leiden
- district Zuid-Holland-Zuid
Meer informatie over de regiobijeenkomsten: www.knmg.nl/districten
1. Definitie probleemdrinker: Garretsen/Knibbe, www.alcoholinfo.nl.
<strong>PDF van het federatienieuws</strong>
- Er zijn nog geen reacties