GSK stopt betalingen aan artsen
1 reactieGlaxoSmithKline is begin dit jaar in Europa gestopt met het betalen van artsen voor spreekbeurten en vergoedt ook geen reis- en verblijfskosten meer aan artsen die congressen bezoeken. Eerder al stopte GSK met betalingen in de Verenigde Staten, schrijft de Volkskrant in vervolg op een eerder bericht over betalingen vanuit de farmaceutische industrie aan medisch specialisten.
Volgens Erik van Snippenberg, Europees directeur van GSK, die wordt geciteerd in de Volkskrant, kan het bedrijf de schijn tegen krijgen als artsen worden betaald om een lezing te geven over hun medicijn. Snippenberg zegt dat hij niet wil dat het idee ontstaat dat het bedrijf artsen wil beïnvloeden. GSK leidt inmiddels zelf deskundigen op en laat lezingen doen door artsen en wetenschappers die in dienst zijn. En als artsen dit zonder betaling willen doen, mag dat, maar dan moeten ze hun collega’s vooraf zeggen dat ze niet worden betaald. Wel betaalt GSK nog voor advieswerk van artsen en voor wetenschappelijk onderzoek.
Vorige week maakte de Volkskrant op basis van eigen onderzoek bekend dat 2400 medisch specialisten vorig jaar samen 5,6 miljoen euro ontvingen vanuit de farmaceutische industrie. De Volkskrant analyseerde de betalingen aan ruim 13 duizend medisch specialisten (ruim de helft van het totaalaantal medisch specialisten) in zestien vakgebieden met behulp van het Transparantieregister, waarin artsen alleen op naam, een voor een, kunnen worden opgezocht. De betalingen zijn legaal en worden sinds vier jaar openbaargemaakt in het Transparantieregister.
Volgens de Volkskrant gaan betalingen vanuit de farmaceutische industrie naar een beperkt aantal medisch specialismen – de beroepsgroepen die het meest voorschrijven – waarbij de reumatologen (44% wordt betaald), de urologen (40%), de longartsen (34%) en de internisten (32%) het vaakst worden betaald. De bestbetaalde arts kreeg volgens de Volkskrant ruim 38 duizend euro en de slechtst betaalde arts 33 euro. De op een na best betaalde medisch specialist, een internist, schrijft van alle artsen de meeste, dure cholesterolverlagers voor, zo vroeg de Volkskrant na bij zorgverzekeraar VGZ. De betreffende internist zou in 2015 ruim 32 duizend euro hebben ontvangen van Amgen en Sanofi.
De Volkskrant bekeek overigens ook de betalingen aan ziekenhuizen, patiëntenverenigingen en beroepsverenigingen. Daaruit blijkt dat zeven van de acht academische ziekenhuizen meer dan een miljoen euro ontvingen van de farmaceutische industrie en dat de cardiologenvereniging NVVC ruim zes ton kreeg van twaalf farmaceuten.
Lees ook:-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
dr. Cornelis M.A. Bruijninckx
Chirurg, Rotterdam
Het gaat hier om peanuts vergeleken met de omzet van P5COM, het bedrijf van zorgconsulent Sander Spijker, echtgenoot van mevrouw Edith Schippers, minister van Volksgezondheid. Zoals Arjan Lubach in zijn zondagse programma liet zien (en al eerder in k...rantenartikelen is aangetoond) harkt Sander, - profiterend van de gaten in de wetgeving van de minister en de onoverzichtelijk geregelde wijze van declareren in de gezondheidszorg - , een veelvoud hiervan binnen met adviseren van zorgaanbieders hoe zoveel mogelijk omzet met zo min mogelijk werk (hij is tenslotte afgestudeerd als econoom) gerealiseerd kan worden. Deze schijn (?) van belangenverstrengeling wordt al jaren gedoogd en gelet op het eerder door verschillende VVD-ers getoonde gebrek aan moreel kompas, vrees ik dat deze situatie nog wel jaren zo zal blijven.