Groot tekort aan POH’s-ggz
3 reactiesHuisartsen hebben moeite om voldoende praktijkondersteuners-ggz te vinden. Eén op de vijf beschikbare plaatsen voor een POH-ggz is vacant. En in Zuidwest-Nederland is dat zelfs één op de drie. Dat blijkt uit de Vacaturemonitor Doktersassistenten en Praktijkondersteuners van de Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH).
Ook de vraag naar POH’s-somatiek is groter dan het aanbod, blijkt uit de monitor. De vacaturegraad is 6,6 procent, wat betekent dat ruim één op de twintig arbeidsplaatsen onbezet is. Een vacaturegraad van 2 tot 3 procent wordt normaal geacht voor een goed functionerende arbeidsmarkt. Het duurt gemiddeld 135 dagen voordat een openstaande vacature voor een POH is vervuld.
In december trok de SSFH nog aan de bel over het tekort aan doktersassistenten, maar in dat vak blijkt het aantal openstaande vacatures te zijn afgenomen, van 440 (2,5% van de beroepsgroep) in oktober 2013 naar 360 (2%) in februari dit jaar.
Lieke de Kwant
Lees ook:

G K Mitrasing
hisarts, Heerhugowaard
En al dat monitoren mag de SSFH doe op kosten van de praktijkhoudende huisartsen...
S.M. Bakker-Muskens
huisarts
De SSFH parasiteert op de huisartsengezondheidszorg, net als de steeds uitbundiger wordende managementlagen die bijna noodzakelijk worden door de ingewikkelder wordende praktijkvoering vanwege praktijkondersteuners, dienstenstructuren, ingewikkelder ...regelgeving, last but not least UZI/LSP. Verder was de SSFH opgericht vanwege onze onvolprezen dokterassistentes waar een tekort aan dreigde. Dus dat tekort loopt terug( en niet door de SSFH!).. Stoppen met de SSFH. En een verbod op het uitvoeren van dit soort onderzoeken die ertoe dienen om hun doelgroep te verhogen en nog meer geld van de beroepsgroep te vragen. Collega's laat je niet in het pak naaien.
R.G. Metz
huisarts, ROTTERDAM
Wij hebben niets aan het monitoren. Het gaat erom uit te zoeken wat belemmeringen zijn voor mensen om een opleiding doktersassistent(e)te volgen en hoe knelpunten opgelost kunnen worden. Dat is een taak van de Centra voor Werk en Inkomen (de vroegere... arbeidsbureaus).
Het gaat erom dat de overheid geen nieuwe maatregelen afkondigt, zonder dat daarvoor menskracht beschikbaar is. Dat is politiek.
Daar heeft een SSFH totaal geen invloed op en daarom is de SSFH weggegooid geld.
Roel Metz, huisarts Rotterdam