Erasmus MC experimenteert met chemo thuis
Plaats een reactieHet Erasmus MC Kanker Instituut doet een pilot waarbij twintig patiënten hun chemokuur met bortezomib (Velcade) thuis krijgen. Het gaat om behandeling van multipel myeloom, waarbij patiënten normaal zo’n vijftig keer naar het ziekenhuis moeten.
Jaarlijks krijgen in Nederland zo’n 750 mensen de diagnose multipel myeloom (de ziekte van Kahler), meestal zijn het oudere mensen. De chemokuren met bortezomib vereisen niet alleen een reis naar het ziekenhuis, maar ook telkens een lange wachttijd, vanwege onderzoek en het bereiden van de kuur, die steeds op maat wordt gemaakt. Met dit nieuwe initiatief hoeft de patiënt niet meer naar het ziekenhuis te komen. Dit maakt de behandeling minder belastend, volgens Annemiek Broijl, internist-hematoloog bij het Erasmus MC.
De eerste kuren bortezomib moeten wel in het ziekenhuis worden gegeven, om te kijken hoe de patiënt erop reageert. Als alles goed gaat, kan de patiënt de chemokuur verder thuis krijgen. Het Erasmus doet de pilot in samenwerking met zorgorganisatie Laurens en medisch dienstverlener Mediq Tefa. Deze organisaties sturen een gespecialiseerd verpleegkundige langs, die bij de patiënt bloed afneemt, en vragenlijsten voorlegt. De behandelend arts beoordeelt de bloeduitslagen en de vragenlijsten, en belt nog even met de patiënt. Als de toediening is goedgekeurd, wordt de chemokuur bezorgd bij de patiënt thuis en de volgende dag toegediend door de verpleegkundige.
Het Erasmus gaat onderzoeken in hoeverre deze behandeling thuis bevalt. Als het inderdaad de kwaliteit van leven verhoogt, wil het umc meer oncologische medicatie thuis gaan geven.
Heleen Croonen
@heleencroonen
Lees ook
- Nieuw middel tegen ziekte van Kahler (28 augustus 2015)
- Kahlerbehandeling verfijnd (23 augustus 2010)
- Kankerpatiënten krijgen dure medicatie (Nr. 19 - 13 mei 2010)
- Er zijn nog geen reacties