Difteriegeval Spanje wakkert vaccinatiedebat aan
2 reactiesHet eerste geval van difterie sinds 1987 heeft in Spanje tot felle discussies over vaccinatie geleid. Sommige kinderartsen hernieuwen hun pleidooi voor vaccinatieplicht, meldt de Volkskrant vandaag.
Een 6-jarige jongen uit het stadje Olot, die om ideologische redenen niet is ingeënt, werd eerder deze week doodziek opgenomen in het academische ziekenhuis Vall d’Hebron in Barcelona. Hij ligt nog in kritieke toestand op de ic. Toen eenmaal was vastgesteld dat hij difterie heeft, werd in allerijl naar medicatie gezocht. Die moest uiteindelijk uit Moskou komen, aldus de Volkskrant.
De veroorzaker van difterie, de bacterie Corynebacterium diphtheriae, produceert een gif dat weefsels aantast. De ziekte leek in Europe lange tijd uitgeroeid. Het is niet bekend hoe de jongen uit Olot de besmetting heeft opgelopen.
Onder de hashtag #difteria wordt op Twitter kritiek geuit op ouders die hun kinderen niet laten inenten en vooral op anti-vaccinatiegroepen die valse informatie zouden verspreiden. De Barcelonese kinderarts Amalia Arce (40) zegt in de Volkskrant dat het weliswaar een kleine groep ouders is die vaccinatie weigert, maar dat die wel een bedreiging vormt.
Ook in Nederland steekt de discussie over vaccinatieplicht af en toe de kop op, vooral naar aanleiding van periodieke uitbraken van de mazelen. Eerder dit jaar riep Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Europese landen nog op om meer te doen aan de bestrijding van deze infectieziekte.
Lieke de Kwant
Lees ook:
- Meer druk op de naald (15 mei 2015)
- WHO: Europa moet meer vaccineren tegen mazelen (25 februari 2015)
- Meisje (17) overleden aan mazelen (28 oktober 2013)
![© iStock](/upload/78aa2230-4214-4618-ae07-faec4dd034ce_image740980189717027966.jpg)
N. van Amstel
arts, EGMOND AAN DE HOEF Nederland
Wellicht is het interessant om mijn reactie op "meer druk op de naald" te lezen. Het is mijns inziens uitermate belangrijk om dit van alle kanten te bekijken. Een zwart-wit opstelling is nooit efficiënt. Het gaat om de gezondheid van onze patiënten -... daaraan moet je je eigen geloof ondergeschikt maken. En je moet je eigen geloof kunnen onderbouwen met je eigen verstand (en niet blind achter "autoriteiten" aanlopen. Wetenschappelijke onderbouwing is ook vaak discutabel). Tja - ik maak het er niet simpeler op.
GJ Bonte
Neuroloog, Dalfsen Nederland
Beste N van Amstel,
Ik vind uw houding en advies nogal halfslachtig. De bof is nu eenmaal niet de enige ziekte, en het mag zo zijn dat het doormaken van de ziekte beter beschermt tegen de ziekte van de vaccinatie, maar met de vaccinatie worden de ong...ewenste gevolgen bestreden, en met het doormaken van de ziekte niet. En wie een keer een patiënt heeft zien overlijden aan een meningococcen meningitis of een pneumococcenmeningitis ziet wel enig nut in het vaccineren. Ik heb niet de kwalijke gevolgen gezien van mazelen, difterie, tetanus en hemophilus influenza, omdat die er nauwelijks meer zijn door de vaccinatie. Natuurlijk is het zo dat wij niet alles weten als artsen, maar een clubje gestoorde anti-vaccinatie fundamentalisten vertrouw ik ook niet helemaal op hun kennis. En er wordt heel wat onzin door deze mensen verkondigd, mocht u daarvan niet op de hoogte zijn, dan kan google u snel bijspijkeren. Die wettelijke verplichting lijkt mij zo gek nog niet. Als ouders niet verstandig genoeg zijn, moet de wetgever dat misschien maar zijn.