Diepe hersenstimulatie heeft lang effect
Plaats een reactie

Het effect van diepe hersenstimulatie bij parkinson houdt ook na 10 jaar nog aan. Dit blijkt uit follow-up bij 18 patiënten die de therapie ondergingen. Anna Castrioto e.a. beschrijven hun bevinden in Archives of Neurology.
Al vaker is aangetoond dat diepe hersenstimulatie (deep brain stimulation, DBS) van de subthalamische kernen zinvol kan zijn bij de ziekte van Parkinson. In een gespecialiseerd centrum in Toronto ondergingen 41 patiënten de therapie tussen 1996 en 2000. Achttien van hen waren ook na 10 jaar nog beschikbaar voor de follow-up. (Van de overige 23 waren er 12 overleden, en 11 niet beschikbaar voor onderzoek, omdat zij bijvoorbeeld in het buitenland verbleven.) De patiënten werden voor de ingreep en op meerder momenten nadien getest. Onafhankelijke onderzoekers keken hoe zij scoorden op de Unified Parkinson’s Disease Rating Scale.
Na 10 jaar bleek dat patiënten beter ‘scoorden’ als zij gestimuleerd werden, dan als dat niet het geval was (de stimulatie kan aan en uit worden gezet). Vooral wat betreft totale motoriek, tremor en bradykinesie was er flinke verbetering zichtbaar. Het effect werd wel minder na 10 jaar. Vooral axiale symptomen (zoals houding en balans) reageerden minder op stimulatie. Dat gold trouwens ook voor medicamenteuze stimulatie.
Hoopvolle resultaten dus, met een hoop mitsen en maren: het zijn maar 18 patiënten, er waren veel uitvallers en er was geen controlegroep.
Sophie Broersen
Arch Neurol 2011; doi: 10.1001/archneurol.2011.182: Ten-Year Outcome of Subthalamic Stimulation in Parkinson Disease
In de Medisch Contact nascholing over Parkinson legt neurochirurg Rick Schuurman uit hoe diepe hersenstimulatie in zijn werk gaat: http://medischcontact.artsennet.nl/Parkinson-3.htm
Lees ook:
- Er zijn nog geen reacties