Commissie-Meurs tegen regiomaatschappen
Plaats een reactieDe commissie-Meurs, die afgelopen maanden onderzoek deed naar de manieren waarop specialistensalarissen kunnen worden verlaagd, acht het ontstaan van regionaal georganiseerde maatschappen die ziekenhuizen overstijgen ‘zeer onwenselijk’. Dat schrijft de onderzoekscommissie in het rapport, dat gisteren is aangeboden aan demissionair minister Edith Schippers van Volksgezondheid.
De commissie onder leiding van hoogleraar Bestuur van de Gezondheidszorg Pauline Meurs acht het voor de beteugeling van de zorgkosten van cruciaal belang dat de belangen van ziekenhuizen en medisch specialisten zoveel mogelijk overeenkomen. Volgens de commissieleden kan de recente ontwikkeling naar regiomaatschappen er echter juist toe leiden dat er tegengestelde belangen ontstaan.
De commissie-Meurs juicht regionale samenwerking tussen specialisten toe, maar vreest dat ‘de figuur van de regiomaatschap vooral wordt gedreven door financiële overwegingen’, aldus het rapport. Als in 2015 het systeem van de zogenoemde integrale bekostiging wordt ingevoerd, zullen de medisch specialisten met de raad van bestuur van hun ziekenhuis moeten onderhandelen over hun bezoldiging. De commissie is bang dat regionale maatschappen zo machtig zullen zijn, dat ziekenhuisbestuurders er te weinig tegenwicht aan zullen kunnen bieden. ‘Waar regiomaatschappen een rol spelen, neemt de kans op een ongelijk speelveld toe.’
Volgens Meurs en haar medecommissieleden moet de ontwikkeling een halt worden toegeroepen, door in toelatingsovereenkomsten te voorzien in de mogelijkheid voor het bestuur om het oprichten van regiomaatschappen door in het ziekenhuis werkzame specialisten te verbieden.
Mathijs Smit
Lees ook:
- Medisch specialisten hebben hoog inkomen (Medisch Contact, 10 oktober 2012)
- Commissie-Meurs wil oplossing goodwill (Medisch Contact, 10 oktober 2012)
- De regiomaatschap: samen sterker (Medisch Contact, 24 september 2008)
- Dossier specialisteninkomens

- Er zijn nog geen reacties