Bruins wil gebruik oxycodon terugdringen
5 reactiesMinister Bruno Bruins voor Medische Zorg wil het onverantwoord gebruik van opioïden en vooral oxycodon terugdringen. Hij stelt dat er sprake is van problematisch gebruik bij langdurig en onbegeleid gebruik, waardoor gezondheidsrisico’s voor de patiënt ontstaan.
Verergering van de situatie moet voorkomen worden, schrijft Bruins in een brief aan de Tweede Kamer. Hij stelt dat opioïden, vooral oxycodon, bij langdurig gebruik een hoog verslavingsrisico hebben. Ook kan langdurig gebruik leiden tot vergiftiging. Hierdoor neemt het aantal vermijdbare ziekenhuisopnames toe. Het aantal meldingen bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum van vergiftigingen door oxycodon steeg tussen 2008 en 2017 van 43 naar 280. In de eerste helft van 2018 waren er al 215 meldingen, zo meldde het centrum in augustus 2018.
Bruins heeft een actieagenda opgesteld, er komt een speciale taakgroep en hij is ‘in principe bereid’ geld beschikbaar te stellen voor campagnes, voorlichtingsmateriaal voor patiënten en voorschrijvers en speciale bij- en nascholingsprogramma’s voor voorschrijvers.
Hiermee vaart Bruins een andere koers dan een jaar geleden. Toen liet staatssecretaris Paul Blokhuis, in afstemming met Bruins, in een brief aan de Eerste Kamer weten dat er ondanks de sterke stijging van oxycodongebruikers geen maatregelen nodig waren. Blokhuis stelde in deze brief dat oxycodongebruikers zich in het medisch circuit begaven, het gebruik werd gemonitord, er geen meldingen waren van dit middel op de drugsmarkt en er geen toename was in de hulpvraag voor opiatenverslaving.
Het aantal gebruikers van oxycodon is tussen 2008 en 2018 gestegen van 96 duizend naar 485 duizend. Bruins schrijft dat er volgens deskundigen geen sprake is van een maatschappelijk probleem, maar dat er wel zorgen zijn voor de toekomst als ‘we’ niet alert zijn en een verdere stijging van problematisch gebruik van zware pijnstillers niet wordt afgeremd.
Lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
Bart van Pinxteren
Huisarts, De Meern
Zou er een relatie bestaan met het meer terughoudend voorschrijven van NSAID's in de aangegeven periode? Een snelle search leert dat in onze groepspraktijk het aantal nieuwe voorschriften NSAID's min of meer stabiel bleef (1138 in 2008, 1102 in 2018)..., terwijl het aantal voorschriften morfinomimetica met 50% toenam (271 in 2008, 402 in 2018). Goed om nader te bestuderen wat er precies is gebeurd.
Dolf Algra
opiniemaker en commentator zorg en sociale zekerheid, Rotterdam
Belangwekkende wending - ten goede- op het ministerie van VWS !
Nog geen jaar geleden vond staatssecretaris Blokhuis - in afstemming met minister Bruins - het opoïden probleem niet problematisch genoeg om in te grijpen en/of bij te sturen. Minis...ter Bruins vaart nu (op eens ?) een minder afwachtende, meer pro actieve koers. Dat is belangrijke stap vooruit.
Dat komt oa door blijvende aandacht van aantal oplettende huisartsen - zoals MC columnist Jos van Bemmel en andere medisch specialisten die de alarmerende signalen van de vloer van Nederland beter in de gaten hielden.
De 'officiële' instanties bleken niet waakzaam genoeg. Hulde - petje af - voor hun niet aflatende actie om dit uit de hand lopende opoïden probleem te blijven agenderen.
https://www.ad.nl/amersfoort/huisarts-jos-65-strijdt-tegen-al-te-makkelijk-verstrekken-van-verslavende-pijnstiller~aedb3dec/
En ja - het is gewoon zo te bestellen
check dit - 60 euro voor 20 tabletten van 20 mg
http://medicijnen-apotheker.nl/product/oxycodon-20mg-30-tabl/
Dus er zal - ondanks deze stap voorwaarts - breder gekeken moeten worden. Dit zal in samenwerking met justitie moeten om de opkomende en florerende illegale markt aan te pakken.
Naïeviteit/goedgelovigheid en een laissez faire aanpak (ander woord voor polder consensus aanpak) kent een hoge prijs in dit soort dossiers.
https://www.parool.nl/amsterdam/criminelen-storten-zich-op-lucratieve-handel-in-medicijnen~a4605200/
GJ Bonte
Neuroloog, Dalfsen
Zal ik hier eens een lijstje maken van het aantal ziekenhuizen waarbij iedereen die op de verplicht twee of drie keer per dag af te nemen Numeric Rating Scale of iets vergelijkbaars zoals een Visual Analog Score een zes of meer scoort, bij gebruik va...n paracetamol en een NSAID, protocollair, en dus een verplicht (!) een opiaat moet krijgen. Ik heb met enige regelmaat een recept van de verpleegkundige onder mijn neus geduwd gekregen. Of ik het recept voor oxycontin maar even wilde tekenen, want dat was volgens protocol geïndiceerd? Zonder dat de patiënt te vragen? Die hoeft het namelijk alleen maar te slikken, toch?
Laat ik dat maar niet doen. Daar houden mijn potentiële werkgevers niet zo van. Zo heel af en toe een waarneming kunnen doen is ook wel fijn, al was het maar om de rekeningen te betalen. Dan maar wat meer verslaafden...
Heel goed, dergelijke voorschriften. Dokter hoeft niet meer na te denken, want die heeft zijn protocol. En een protocol werkt heel goed tegen nadenken. Patient hoeft niet meer na te denken want die is high on oxycontin, en suft rozig weg in een mooie droom. Iedereen tevreden, en de protocol fetisjisten van divers pluimage nog het allermeest. Niemand meer pijn! En dat formeel nog vastgelegd ook! Het is gewoon een zegen!
W.J.Duits
Bedrijfsarts, Houten
Het is toch wel opvallend, er zijn kennelijk heel erg veel mensen die zo veel pijn hebben dat oxycodon als noodzakelijk middel wordt gezien om voor te schrijven. Waar komt al die pijn vandaan? Is het Nederlandse volk kleinzieliger geworden? Of is het... een uiting van grote psychosociale problematiek? Het aantal mensen met depressies is hoog, want ook hier moeten we al een programma op gaan zetten. Het aantal gevallen van "Burn-out" zijn toegenomen. Houdt op met die symbool politiek en zie dat er kennelijk een groot maatschappelijk probleem is in dit land. Misschien is de prestatiedruk wel tot het absurde opgedreven. Je moet tegenwoordig al taalles krijgen als je nog bijna op de creche zit. Misschien lijdt daar het Nederlandse volk wel onder, een enorme prestatiedruk. Veel moeten werken, tegen relatief laag salaris. Je moet als werknemer 24/7 klaar staan. Misschien moeten we niet de symptomen bestrijden, maar de oorzaak aanpakken.
X
huisarts, .
Welke 'experts' heeft Bruins geraadpleegd? De farmaceut zelf? Ik kan u zeggen; het spul wordt grif verhandeld op de zwarte markt. Gewilde drug, evenals Ritalin.
Huisartsen, wees kritisch met herhaalrecepten.