Borstkankerscreening kan efficiënter
Plaats een reactieDe beoordeling van mammogrammen kan beter. Met name het aantal vals-positieve uitslagen kan omlaag. Zoals bekend blijkt bij ruim twee op de drie vrouwen die worden doorverwezen voor verder onderzoek uiteindelijk niets aan de hand te zijn.
Lisa Klompenhouwer, die aan de Universiteit Maastricht promoveerde op ‘Strategies for improvement of population based breast cancer screening’, bepleit ‘blinde’ beoordeling. De meeste kankers worden volgens haar ontdekt als de twee beoordelende radiologen niet van elkaar weten wat ieders bevindingen zijn. Dat heeft een belangrijk nadeel: meer onterechte verwijzingen. Maar dat is te ondervangen door standaard een derde onafhankelijke beoordelaar in te zetten. Met name in gevallen waarin de eerste twee radiologen het niet eens zijn over een verwijzing en waarbij een laag risico op kanker bestaat, zou dat onterechte verwijzingen voorkomen. Klompenhouwer schat dat op deze manier elk jaar tijdig 700 kankers extra zullen worden ontdekt en dat zo tegelijkertijd is te voorkomen dat bijna 900 vrouwen onterecht worden verwezen voor vervolgonderzoek.
Klompenhouwer denkt daarbij ook aan de vorming van duo’s bestaande uit een radioloog met goede tot zeer goede screeningresultaten en een radioloog die minder goed presteert, of combinaties van in borstkanker gespecialiseerde radiologen en vakgenoten die dat niet zijn.
Hoe kosteneffectief de door haar geadviseerde aanpak is, kan ze niet zeggen.
Henk Maassen
Lisa Klompenhouwer, Strategies for improvement of population based breast cancer screening, Universiteit Maastricht.
impact fout-positief
- Er zijn nog geen reacties