Bloedtest voor alzheimer
Plaats een reactieMet behulp van een nieuwe technologie kunnen effectieve biomarkers worden opgespoord voor een hele reeks ziekten, zoals de ziekte van Alzheimer. M. Muralidhar Reddy c.s. publiceren daarover in de laatste editie van Cell.
Normaal gesproken zijn antigenen nodig om antilichamen, die als biomarkers kunnen functioneren, te ontdekken. Maar de nieuwe studie laat zien dat synthetische moleculen de rol van antigenen kunnen overnemen. Het onderzoeksteam probeerde een reeks van zulke moleculen – zogeheten peptoïden – uit, om te zien of ze konden screenen op de aanwezigheid van antilichamen voor bepaalde ziekten.
Als een proof of concept begonnen de onderzoekers hun speurtocht bij muizen met experimentele auto-immuunencefalitis, een ziekte die veel weg heeft van multiple sclerose bij mensen. De onderzoekers testten een paar duizend peptoïden en vonden een handvol kandidaten met behulp waarvan de bloedmonsters van zieke muizen goed waren te onderscheiden van die van gezonde dieren. Vervolgens deden ze hetzelfde bij een zestal patiënten met de ziekte van Alzheimer.
Aldus vonden ze drie peptoïden die goed bleken te discrimineren tussen bloedmonsters van gezonde mensen en van patiënten met Alzheimer. Twee van deze moleculen zijn in potentie goede biomarkers, vermoeden de onderzoekers. De moleculen bleken bovendien te differentiëren tussen alzheimer en twee andere ziekten: parkinson en lupus.
Of een test op alzheimer zin heeft, is uiteraard de vraag, gegeven het feit dat er geen behandeling bestaat. Een van de betrokken onderzoekers, Thomas Kodadek, zegt in een toelichting dat een dergelijke test voorlopig vooral bruikbaar zal zijn om patiënten te selecteren voor deelname aan trials waarin medicijnen worden beproefd.
Henk Maassen
Cell 2011, 144: 132-42, doi 10.1016/j.cell.2010; 11.054: Identification of Candidate IgG Biomarkers for Alzheimer's Disease via Combinatorial Library Screening
Lees ook:
- Meer nieuws
- Er zijn nog geen reacties