Arts krijgt meer bevoegdheid bij hielprikscreening
Plaats een reactieArtsen die een kind behandelen van wie de hielprikscreening een afwijkende uitslag liet zien, mogen gegevens van die uitslag voortaan sneller inzien. Dat wordt geregeld via een wijziging van de Wet publieke gezondheid waar de Tweede Kamer dinsdag mee heeft ingestemd.
Het RIVM registreert en bewaart uitslagen van afwijkende hielprikscreenings in een uitwisselingssysteem waar ook (kinder)artsen toegang toe kunnen krijgen. Officieel hebben artsen daarvoor eerst toestemming nodig van de ouders van een kind voordat zij die gegevens mogen bekijken. Maar vanwege de ernst van sommige aandoeningen die met een hielprik kunnen worden opgespoord, is het soms van levensbelang voor kinderen dat artsen zo snel mogelijk over dergelijke gegevens, zoals de uitslagen van het laboratoriumonderzoek, kunnen beschikken. Daarom is de Wet publieke gezondheid (Wpg) aangepast, waardoor artsen toestemming krijgen dergelijke gegevens van baby’s tot een leeftijd van zes maanden ook zonder ouderlijke toestemming in te zien, als daar urgente reden voor is.
De Wpg wordt ook nog verder aangepast. Zo komt de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het rijksvaccinatieprogramma (RVP) bij gemeenten in plaats van bij de rijksoverheid te liggen, die er voortaan voor moeten zorgdragen dat de plaats en het moment van vaccineren wordt vastgesteld. Gemeenten zijn al verantwoordelijk voor jeugdgezondheidszorg (jgz) en de overheid ziet graag dat het uitvoeren van het vaccinatieprogramma dan door de zelfde partij wordt uitgevoerd die de gemeente al de jgz laat uitvoeren. De overheid blijft wel verantwoordelijk voor de inhoud van het RVP, en de RIVM voor zaken als inkoop en distributie van vaccinaties en het centraal registreren van gezette vaccinaties.
De rijksoverheid gaf in november aan dat deze stap gepaard zou gaan met het uittrekken van 2 miljoen euro extra voor het vaccinatieprogramma per 2018. Dat geld is bedoeld om jeugdartsen en verpleegkundigen meer tijd voor consulten te geven, zodat zij ouders met vragen over vaccinaties beter te woord kunnen staan.
Lees ook:- Er zijn nog geen reacties