Actieplan VWS voor aanpak personeelstekort in de zorg
1 reactieEr dreigt in 2022 een tekort van 100 tot 125 duizend medewerkers in de zorg. Het gaat vooral om verzorgenden en verpleegkundigen, maar ook om specialisten ouderengeneeskunde, psychiaters en in sommige regio’s huisartsen. Dat schrijft het ministerie van VWS in een nieuw actieplan om personeel in de zorg te werven en te behouden.
Op dit moment werken er ongeveer 1,2 miljoen mensen in de sector zorg en welzijn, meldt het ministerie van VWS. Naar verwachting zijn in de aankomende vier jaar ongeveer 190 duizend extra mensen nodig in de sector. Op dit moment werkt ongeveer één op de zeven mensen in de zorg- en welzijnssector, maar als de sector blijft groeien zou dat in 2040 één op de vier werknemers zijn. Onder meer door de hoge en toenemende werkdruk, verlaten jaarlijks meer dan 80 duizend mensen hun baan in deze sector. In het laatste kwartaal van 2017 waren er ongeveer 28.500 vacatures.
Het ministerie wil meer mensen aantrekken voor de, vooral mbo- en hbo-opleidingen in de zorg. Zo is het de bedoeling dat het aantal zijinstromers en herintreders, onder wie personen die nu een bijstandsuitkering ontvangen, met 20 procent per jaar toeneemt. Daarvoor moet het imago van het werken in de zorg worden verbeterd. Ook moeten er meer stageplaatsen komen. Verder wil VWS aan menskracht winnen door contracten met één uur uit te breiden en door de administratieve lasten met één uur per week te verminderen.
Voldoende goed uitgeruste en tevreden medewerkers zijn van essentieel belang voor de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg en ondersteuning, schrijft VWS. Het ministerie vindt dat er verbetering mogelijk is op het gebied van de tevredenheid, de werkdruk en het ziekteverzuim van medewerkers in de zorg. Er moet meer gebeuren voor de mensen die al in de zorg werken, zoals betere contracten en meer werkzekerheid, het beter inzetten van talenten en gezonder werken.
In het actieplan wijst VWS ook op tekorten aan huisartsen in regio’s met een bevolkingskrimp en in achterstandswijken. Het ministerie wil in 2018 en 2019 meer mensen tot de huisartsenopleiding blijven toelaten dan het Capaciteitsorgaan adviseert en daarnaast nagaan hoe opleidingsplaatsen goed gespreid kunnen worden. Om het tekort aan specialisten ouderengeneeskunde op te vangen, zullen verpleegkundig specialisten en physician assistants worden ingezet in de verpleeghuiszorg. Hoe het tekort aan psychiaters zal worden aangepakt, vermeldt het actieplan niet.
Lees ook:-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
W.J. Duits
Bedrijfsarts, Houten
Is het een idee om de werkomstandigheden eens te gaan verbeteren? Zodat het werk weer leuk wordt om te doen. Is het geen idee al die werkloze basisartsen te bewegen om huisartsengeneeskunde te gaan doen, want hoe is het mogelijk dat je arts bent gewo...rden en je niet wil werken op plekken waar kennelijk werk genoeg is.
Het Ministerie gaat de werklast verminderen met 1 uur minder administratie? Hoe dan, want het zijn de zorgverzekeraars die de oorzaak zijn van deze werklast. En hoe denkt het Ministerie wat de gevolgen zullen zijn van de nieuwe wet op de privacy die in mei a.s. in werking treedt. De gevolgen van deze wet zijn ook weer een enorme papieren tijger. Misschien nog wel erger dan de administratieve processen tot dusver.
Het zou Den Haag sieren vertrouwen te hebben in de zorgmedewerkers, en al die regels die het beleidsmatige wantrouwen hebben opgeleverd in de afgelopen jaren, af te schaffen.