Liefde - Mark Mieras
Plaats een reactie
Verliefd brein
De neurofysiologische basis van verleiding en seks moet je zoeken in het brein, maar niet alleen daar. Want wat daar gebeurt, staat weer onder invloed van spermacellen, vrouwelijke afweercellen, peptiden en eiwitten die de weg naar de eicel bereiden of juist blokkeren.
Geloof het of niet: sperma bijvoorbeeld werkt bij vrouwen ook als antidepressivum en afrodisiacum. Voor de details van dit fraaie staaltje interactieve neurobiologie verwijs ik naar Liefde van wetenschapsjournalist Mark Mieras, een prachtig boekje over wat ‘hersenonderzoek onthult over de klik, de kus en al het andere’. Mieras schrijft: ‘Wat voor mensen een eindpunt is van verleiding en opwinding is voor spermacellen het begin van een penibele expeditie’ (penibel zal hij hier wel niet als woordspeling bedoelen).
Vrees niet: kennis van de hersenen dwarsboomt geenszins romantische gevoelens. Want de liefde (en daarmee het mogelijke begin van voortplanting), zo leren we, komt tot stand in delen van het brein die grotendeels terra incognita voor onszelf zijn. En sterker nog, verliefdheid remt zelfs de centra die je nodig hebt om de beweegredenen van je geliefde te begrijpen. - Henk Maassen
- Rubriek Scoop
- Er zijn nog geen reacties