Het pillenprobleem
Waarom zoveel mensen medicijnen gebruiken die niet werken en niet helpen
Plaats een reactieHet pillenprobleem – Waarom zoveel mensen medicijnen gebruiken die niet werken en niet helpen, Dick Bijl, Amsterdam University Press, 211 blz., 14,99 euro.
bestel direct
De wereldjaaromzet aan geneesmiddelen bedraagt 1200 miljard dollar. Circa 20 à 30 procent hiervan gaat naar marketing en slechts enkele procenten naar vernieuwing. De meeste nieuwe geneesmiddelen blijken later echter minder effectief en minder veilig dan bestaande medicatie. Dat komt aan de orde in Het Pillenprobleem van voormalig GeBu-boegbeeld Dick Bijl.
Het boek omvat zes hoofdstukken met algemene informatie over medicijnen en zeven hoofdstukken over specifieke medicijnen en medicijngroepen – met extra aandacht voor de psychofarmaca – die zich laten lezen als één grote, degelijk onderbouwde waarschuwing in strengcalvinistische stijl. Ook de jaarlijkse griepvaccinatie komt aan bod; hiervan stelde Bijl in 2011 tot ergernis van anderen de werkzaamheid ter discussie (‘Het veroorzaakte een paar kilo gewichtsvermindering.’). De titel van zijn boek schiet wellicht tekort. Het maakt immers juist duidelijk dat het ook om een maatschappelijk probleem gaat: bedrijven die soms alles uit de kast trekken om nog meer winst te genereren en een loopje lijken te nemen met de patiëntveiligheid, de overheid die de problematiek onvoldoende serieus lijkt te nemen en het bestaansrecht van het nota bene door haarzelf opgezette GeBu (GeneesmiddelenBulletin) in twijfel trekt, het Lareb dat ‘inmiddels een “turfinstituut” van de farmaceutische industrie is geworden’, en artsen die pretenderen evidencebased te werken, maar in plaats van te kiezen voor rationele farmacotherapie zwichten voor de verleidingen van de industrie. Bijl schetst een trieste situatie, waar je somber van wordt. De hamvraag blijft echter: hoe kun je een klaarblijkelijk verrotte eik vellen?
- Er zijn nog geen reacties