Gek, niet ziek?
Gereformeerde ziekenhuizen
Plaats een reactie
Gek, niet ziek? Lucas Lindeboom, Abraham Kuyper en de stichting van gereformeerde ziekenhuizen in Nederland (1880-1940), Hittjo Kruyswijk, Donum Reeks, 98 blz., 17,50 euro. Bestellen via: hdc.vu.nl.
Het afgelopen jaar hebben de orthodoxe protestanten in ons land veel kritiek gekregen: het aantal coronabesmettingen onder hen is hoger dan gemiddeld en dat zou komen doordat ze maar bij elkaar blijven komen in hun kerken en zich van de antibesmettingsmaatregelen niets aantrekken.
Dit maakt benieuwd naar de manier waarop die gemeenschap aankijkt tegen ziekte en gezondheid. Is het werkelijk zo dat zij denken dat God over alles beschikt, dus ook over ziekte – doorgaans het resultaat van de erfzonde? Wie hier meer over wil weten doet er goed aan om het informatieve Gek, niet ziek? van voormalig cardioloog Hittjo Kruyswijk ter hand te nemen. Hij poogt daarin een antwoord te geven op de vraag waarom het gereformeerde volksdeel zo weinig algemene ziekenhuizen heeft gesticht, vergeleken met bijvoorbeeld de katholieken, maar wel de nodige psychiatrische hospitalen. Waren zij wel vaak gek, maar niet vaak ziek? Sleutelfiguren waren de ‘afgescheiden’ Lucas Lindeboom, aartsvader van enkele psychiatrische instellingen, en de ‘dolerende’ Abraham Kuyper, onder meer stichter van de Vrije Universiteit, die met geneeskunde (evenals met natuurwetenschap) weinig op had, tenzij het natuurgeneeskunde of, bovenal, homeopathie betrof.
- Er zijn nog geen reacties