De waan van Cotard
Kwetsbare identiteit
Plaats een reactie
De waan van Cotard, David Nolens, Uitgeverij De Bezige Bij, 160 blz., 17,99 euro.
In De waan van Cotard trekt David Nolens je in de waan en wereld van de ‘levende dode’ Jean. Die is teruggeworpen naar zijn 15-jarige ik, toen hij naast zichzelf en ‘plots in het uur nul’ stond, waar hij ‘willens nillens in gebleven’ is. ‘Wat de meesten min of meer aanvaarden als leefbaar, het lichaam waarin het eigen “ik” als een tent wordt opgezet, is voor Jean een onmogelijkheid geworden.’
Partner Anna en huisvriend en hulpverlener Jack worstelen met Jeans psychose en met zichzelf. Anna is na een abortus in de ban van een fantoomkind. Jack raakt in de ban van de transseksuele, verslaafde Nassima.
In rijke taal weet Nolens de kwetsbaarheid van identiteit, schijn en werkelijkheid treffend te verwoorden. In korte hoofdstukken, bijna als scènes van een toneelstuk, voert hij de personages samen en toch ieder in hun eigen waan-, droom- of gedachtewereld op. ‘Elk hier in huis is elders. Andere tijden, andere mensen en zelfs andere ruimten in dit ene huis, waarin Jack welbeschouwd als enige het heden bemant.’ Als lezer kijk je soms ongemakkelijk, dan weer geamuseerd, maar steeds nieuwsgierig toe.
- Er zijn nog geen reacties