De atheïstische moslim. Een weg van geloof naar rede
Geloof versus wetenschap
3 reacties
De atheïstische moslim. Een weg van geloof naar rede, Ali Rizvi, Nieuw Amsterdam, 288 blz., 19,99 euro.
Ali Rizvi is arts en wetenschapper. In zijn jeugd ging hij naar een internationale school in Saoedi-Arabië. De normen en waarden die hij vanuit die school en van zijn ouders, liberale moslims, meekreeg botsten met de strengislamitische buitenwereld. Dit spoorde hem aan om zelf op onderzoek uit te gaan.
Hij las de Koran, wat hem verder van zijn geloof vervreemdde. Zijn kennismaking met de (biomedische) wetenschap zorgde er uiteindelijk voor dat hij definitief van zijn geloof afstapte. Een moeizaam proces, want, zo zegt Rizvi: ‘De verwevenheid van religie en identiteit maakt dat het afzweren van de islam niet alleen een intellectueel proces is, maar ook een uiterst emotionele, regelrechte identiteitscrisis.’
In De atheïstische moslim houdt Rizvi een persoonlijk en prikkelend betoog waarin hij moslims oproept om te hervormen en de Koran niet langer als het ‘onfeilbare woord van Allah’ te beschouwen, zodat er een moderne en diverse moslimgemeenschap kan ontstaan met ruimte voor kritiek en andere opvattingen. Het is een gewaagd boek, dat bijna bezwijkt onder alle informatie, maar dankzij de heldere stijl toch toegankelijk blijft.
dolf algra
commentator, opiniemaker zorg en zekerheid, rotterdam
Interessant interview met de schrijver Ali Rivzi in de belgische krant HLN - Het Laatste Nieuws.
Filosoof Maarten Boudry praat met Ali Rizvi, auteur van ‘De atheïstische moslim’
"In elke geloofsgemeenschap heb je sceptici en atheïsten. De geda...chte dat er één groep is waarin dat niet voorkomt, de islam, is extreem onwaarschijnlijk." De Pakistaans-Canadese schrijver en voormalige moslim Ali Rizvi gaat in zijn bejubelde boek De atheïstische moslim geen thema uit de weg.
link: naar site Topics
https://www.topics.nl/-ja-de-islam-is-vandaag-gevaarlijker-dan-andere-godsdiensten-a9803710hln/?context=playlist/m-boeiende-gesprekken-nl-0bab8c/&utm_source=redactie&utm_medium=email&utm_campaign=DPN_ED_TOPICS_Newsletter_PERSO_API_20180420&utm_content=article&utm_term=&ctm_ctid=1b28b8e3469b86a2625a73de6293d792
Thijs
Student, Groningen
Beste Fatima,
Ik ken de koran niet goed maar ik kwam deze pagina (https://wikiislam.net/wiki/Scientific_Errors_in_the_Quran) met wetenschappelijke fouten in de Koran tegen. Nu zijn sommige zaken die vermeld staan volgens mij poëtisch bedoeld maar er... zitten zeker zaken bij waar de Koran en de wetenschap elkaar duidelijk tegenspreken. Ik kan er dus wel inkomen dat Rizvi van zijn geloof afstapte.
Fatima
Arts, Sittard
Ik vind het vreemd dat de schrijver tot deze conclusie is gekomen. Niet alleen spreken de islam en de Koran wetenschappelijk bewezen feiten niet tegen, ze moedigen de mensheid ook aan om het universum en de wetten die het functioneren ervan regelen, ...te observeren en daar over na te denken. De Koran spoort juist aan om kritisch te zijn en vragen te stellen.
Met de observatie van de schrijver ben ik het dus niet mee eens. Na het verdiepen in de Koran ben ik juist kritischer geworden en zich meer geroepen om de wetenschap in de duiken.