De anatomie van het geluk
Plaats een reactieDe anatomie van het geluk, Julius Reynders, Arbeiderspers, 272 blz., 19,99 euro.
Geluk lijkt tegenwoordig haast maakbaar. Een veronderstelling waarmee óngeluk vrijwel gelijkstaat aan een vermijdbare onvolmaaktheid. Voor Jonathan, een 39-jarige biomedisch wetenschapper, is het duidelijk: hij is pas gelukkig als hij vrouwen om zijn vinger weet te winden. Een tekortkoming die hij niet kan accepteren.
Hij wijdt een rondreis door Zuid-Amerika aan het bespelen van het vrouwelijk schoon, maar door zijn onzekerheid en sociale incompetentie blijkt het één grote deceptie. Tijdens zijn terugreis leert Jonathan echter een jongeman kennen die ingewijd is in ‘The Game’: de kunst van het vrouwen versieren. In een rap tempo leert deze man, later vriend, Jonathan de kneepjes van het vak. Hoewel de overwinningen als ‘pick-upartiest’ toenemen, blijft het gevoel van leegte knagen. Het is de tien jaar jongere Marit die hem uiteindelijk weet te brengen waar hij al zolang naar op zoek is: geluk.
Hoewel de hedendaagse roman De anatomie van het geluk aanvankelijk de illusie wekt dat geluk te creëren valt, ontneemt het boek uiteindelijk op treurige wijze de hoop dat behoud ervan in eigen hand ligt. Schrijver, psychiater én filmproducent Julius Reynders weet met zijn hoofdpersonage een pakkend beeld te schetsen van eenzaamheid, lust en verlangen. Een sneu karakter dat tegelijkertijd sympathie oproept. Behalve dat het boek uitstekend leest als roman, is het ook uitermate geschikt als leerboek der versierkunst, met als decor een scala aan potentiële Amsterdamse kroegen.
- Er zijn nog geen reacties