Blogs & columns
Jos van Bemmel
1 minuut leestijd
Veldwerk

Dokter Jos-dieet

1 reactie

In de Volkskrant van 9 januari las ik een uitgebreide bijlage over gezonde voeding. Op mijn spreekuur komt dat onderwerp nogal eens aan de orde. Iets over meervoudig onverzadigde vetten, fruit en vezels, mompelde ik vroeger als er vragen op dat gebied gesteld werden. Maar door al die dieetgoeroes ben ik aardig de kluts kwijt.

Atkins (cardioloog) beweert dat koolhydraten slecht zijn en vetten en eiwitten soms prima. Montignac (o.a. psycholoog) waarschuwt vooral voor ‘slechte’ koolhydraten. Sonja Bakker (LOI-gewichtsconsulent) adviseert – na een cursus orthomoleculaire voeding – zes dagen schransen en een dag hongeren. En dokter Frank (internist) predikt een eiwitrijk en koolhydraatarm dieet.

Ondanks hun verschillende adviezen hebben deze voedingsgoeroes toch wel wat gemeen. Zo hebben ze alle vier een heel dikke boterham (slechte koolhydraten?) verdiend aan hun bestseller en bestaat er voor hun bedenksels nauwelijks of geen wetenschappelijk bewijs. Dat moet toch beter kunnen, dacht ik, toen ik twee jaar geleden – na veel wetenschappelijk verantwoorde overpeinzingen – eindelijk het dokter Jos-dieet ontwikkelde.

De basis bestaat uit drie gouden regels. 1. Vermijd elk exotisch gerecht uit landen waar de gemiddelde levensverwachting ten minste vijf jaar lager ligt dan in Nederland. 2. Eet vijf dagen per week nationale schotels uit landen met gemiddeld een significant lagere queteletindex en ongeveer dezelfde levensverwachting als in Nederland. 3. Eet de overige twee dagen naar hartenlust de helft van de voorgenomen hoeveelheid. Slecht zijn onder andere Peruaanse ceviche, Egyptische couscous, Keniaanse ugali en Nepalese dal bhat. Goed zijn Japanse teriyaki en okonomiyaki. Wetenschap is zo moeilijk niet. Het bewijs? Sinds ik dit innovatieve voedingsadvies doorgevoerd heb, telt mijn praktijk 20 procent meer 90-plussers zonder overgewicht. Nu nog een bestseller schrijven en mijn kostje is gekocht.

 

Jos van Bemmel, huisarts


Veldwerk
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • D. Schaap

    Huisarts in opleiding, HUIZEN

    Fantastisch dieet idee. Per definitie in alvast gestaafd op observationele data! Wat de eigen praktijkresultaten met 90-plussers betreft... Er zitten er gemiddeld 14 in een normpraktijk, waarvan slechts een deel een te hoog BMI heeft. De verbetering ...van 20% was terug te voeren op 1 specifieke patiënte, die de sprong van 89 naar 90-jarige heeft gemaakt tijdens het dieet, neem ik aan? Details die uiteraard, naar goed dieetgoeroeschap, zeker niet zo gedetailleerd verwoord hoeven te worden naar de volgelingen!

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.