Levenseindewappies
6 reactiesGenuanceerde actie van de MC-redactie om een artikel van Lidy Schoon, ‘politicoloog, journalist/interviewer bij de Coöperatie Laatste Wil over leven en sterven in eigen regie’ in de kolommen op te nemen. Ik bedoel dit serieus. Als je mensen met alternatieve meningen over covid-19 een podium biedt in het kader van ‘de discussie’, zoals ook gebeurt in MC, waarom dan niet de levenseindewappies. Die hebben ook een mening. En wat voor één: ‘Ggz faalt in adequaat behandelen van mensen met een doodswens’, wordt er gekopt. Het zal je gezegd worden als ggz-zorgverlener. En dit dan: ‘Therapeuten kunnen kennelijk niet aanvaarden dat iemand uitbehandeld is, en schetsen zo een onrealistisch beeld van hun kunnen.’ Op zijn minst aanmatigend om de professionaliteit van een hele (ggz-)beroepsgroep zo te bestempelen.
De hele discussie over het levenseinde vertoont inmiddels een grote gelijkenis met die over de coronapandemie. Ondeskundige amateurs houden er allerhande onnavolgbare meningen op na en laten zich door ervaren professionals en hele beroepsgroepen niet van de wijs brengen en persisteren in hun geklets. Beide groepen spelen zelfs in het verkiezingsdebat en in de partijprogramma’s een aanmerkelijke rol. Lekker een beetje polderen over zaken waar je geen verstand van hebt. Only in Holland.
Onder aan het artikel wordt verwezen naar hulpdiensten die gespecialiseerd zijn in de opvang, doorverwijzing en behandeling van mensen met suïcidale gedachten en intenties. Dat zie je tegenwoordig (gelukkig) in vrijwel alle kranten en media waarin suïcidaliteit wordt besproken. Zegt dat eigenlijk al niet genoeg? Je kunt alleen maar hopen dat er geen grote ongelukken gebeuren door dit soort lichtzinnige prietpraat.
Ik word wel steeds nieuwsgieriger naar de mens achter de levenseindeamateurs. Hoe kom je in zo’n redenering terecht? Gebrek aan consideratie met kwetsbare mensen met behandelbare psychische problemen? Aandachtsbehoefte, op zoek naar dat ‘kwartiertje roem’? Of gewoon gebrek aan opleiding, ervaring en het vermogen goede informatie van slechte te onderscheiden? Gelukkig staat er een duidelijke, professionele reactie van de psychiatrische beroepsvereniging onder het artikel. Ik kan me voorstellen dat die er doodmoe, wanhopig en boos van worden. Maar houd vol collega’s! Laat u horen! Telkens weer!
lees meer jeroen timmerman
Jeroen Timmerman
forensisch arts, Amsterdam
@mevr. Schoon: Dank voor uw toelichting. Eerst even een algemene reactie: Mijn columns over dit onderwerp – ik schreef er eerder over – zijn een pleidooi voor professionele betrokkenheid van artsen en/of GGZ te allen tijde bij die zo complexe, gevoel...ige en soms zelfs riskante laatste levensfase. Het beschermen van mensen met een doodswens door toegeleiding naar adequate GGZ-zorg hoort daarbij. Voor die zorg zijn zorgprofessionals nodig en die mogen niet omzeild of ‘op afstand’ gehouden worden, zoals door bijv. levenseindestichtingen, -coöperaties en zelfs politieke partijen wordt bepleit. Het beoordelen, begeleiden en behandelen van mensen met een doodswens kan immers zelfs voor ervaren zorgprofessionals al lastig genoeg zijn.
Dat er daarnaast enorme problemen in de GGZ bestaan op het gebied van financiering en organisatie (en dus wachtlijsten) wordt denk ik door niemand meer betwist. Dat kan tot grote(re) problemen leiden bij patiënten en daar moet met veel urgentie veel meer aan gebeuren. Ik houd intussen mijn hart vast. Wat de invloed is van deze problemen op het aantal euthanasieverzoeken en de manier waarop die worden beoordeeld, de essentie van uw artikel zoals u zegt, weet ik niet. Vanuit mijn werk als forensisch arts heb ik geen redenen om a priori te twijfelen aan de professionele overwegingen van zorgverleners. Ik hoop van harte dat mensen wiens verzoek niet is ingewilligd, in (GGZ)zorg blijven, daar zijn ze in de beste handen.
Ten slotte: in ons werk als forensisch arts krijgen we met alle vormen van zelfdoding te maken. Van invoelbaar (hulp bij zelfdoding/euthanasie bijv.) tot desastreuze ongevallen (in feite accidentele suïcides) die voorkomen hadden kunnen worden door de juiste professionele zorg. Dat laatste moeten we koste wat kost voorkomen.
Een gesprek te Amsterdam lijkt me een interessant idee, laten we in deze drukke coronatijden beginnen via de mail (bij de redactie bekend).
Lidy Schoon
,
Mijn artikel over het zelfgekozen levenseinde binnen de ggz heeft tegengestelde reacties losgemaakt. Via mijn eigen mail kreeg ik vooral instemmende reacties van huisartsen en cliënten. Via de website van Medisch Contact waren er ook afwijzende en fe...lle reacties. Waar de NVvP en de hoofdredacteur het onderwerp de inkt nog niet waard lijken te vinden, plaatst de columnist Timmerman het juist op één hoogte met de COVID-pandemie. Daarbij lijkt men zich vooral aangetast te voelen in de eigen beroepseer.
Helaas blijft in de afwijzende reacties de essentie van mijn artikel ongemoeid: in de psychiatrie wordt het merendeel van de euthanasieverzoeken afgewezen, terwijl de wilsbekwaamheid een verwaarloosbare factor is; niemand kan eigenlijk vertellen wat er gebeurt met mensen die afgewezen zijn; hoe kan het dat zo’n groot percentage van alle suïcides mensen betreft met een psychiatrische ziekte en dat zoveel van die mensen op het moment van hun suïcide onder ggz-behandeling waren?
Ja, het is een lastig verhaal, wel een die een serieuze discussie verdient. U bent nieuwsgierig ’naar de mens achter de levenseindeamateurs’? Ik zou zeggen, komt u eens langs, ik woon net als u in Amsterdam. Wellicht kunnen we dan een serieus gesprek voeren over de feitelijke situatie van ggz-cliënten die niet verder willen leven.
Anne-Marie van Dam
Psychiater, Amsterdam
Beste Lv student ( waarom anoniem?)
U hebt mij verkeerd begrepen. Ik gruwel van het stuk van mw Schoon en ben het dus roerend eens met collega Timmermans.
Lv
Student, Arnhem
Ik sluit me aan bij mijn voorgaande reacteurs, volgens mij is het juist déze columnist die onterecht een podium krijgt en die een gebrek aan zelfreflectie vertoont.
Herman Mees
Huis- en SCEN-arts, Zuidlaren
Zucht. Al weer zo'n columnist die behept is met een grote mate van zelfingenomenheid en gelijkhebberigheid. Die het, gotspe, heeft over het bieden van een podium door MC.. Tja. Een column, ik schreef het al eens eerder als deel van een commentaar bi...j een ongenuanceerd stukje van een andere columnist, mag natuurlijk prikkelend zijn.
Zowel in de materie rond het omgaan met de laatste levensfase, als in het omgaan met de Covid-pandemie, worden soms uitstekende ideeën en visies ten tonele gebracht, anders dan de gangbare. Oh wee!
Hoe constructief is het om die dan meteen bij het grof vuil te zetten als uitspraken van Wappies?
Nee hoor, meteen slaan, en wentelen in de politieke correctheid!
"Ondeskundige amateurs", "onnavolgbare meningen", "prietpraat"; bah, het werkt allemaal alleen maar polariserend. En elke humor ontbreekt bovendien, erg jammer. Maar, het is, zie boven, wel prikkelend.
Anne-Marie van Dam
Psychiater, Amsterdam
Tja.
Zoveel onzin in 1 artikel, ik begin er niet eens aan om er op te reageren.
Wel pieker ik erover over welk onderwerp ik nou eens een opiniërend stuk ga schrijven.
NHG-richtlijn cardiovasculair risicomanagement?
Integrale geboortezorg?
Ik ...ga er nog eens over denken..